• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Φεβρουαρίου 18, 2011

  Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη διαχείρηση των στερεών αποβλήτων  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ- ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Φ. ΚΥΡΚΙΤΣΟΣ – Πρόεδρος Ο.Ε.Α. -
  Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ – Εκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων

  ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

  Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας καλημερίσω εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη σημερινή σας παρουσία στη συνέντευξη Τύπου που δίνουμε κι έχει να κάνει με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

  Στο πάνελ είναι ο Φίλιππος Κυρκίτσος ο οποίος είναι εκπρόσωπος των 4 Οικολογικών Οργανώσεων που έχουν κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και ο Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πράσινους που είναι και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου.

  Και για να μην παρεξηγηθώ και πουν γιατί έχουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση στους Οικολόγους Πράσινου, θεωρούμε ότι με την καθημερινή ενασχόλησή τους που έχουν στα ζητήματα αυτά, η βοήθειά τους και μια κοινή πορεία που μπορεί να έχει με την ΠΟΕ-ΟΤΑ όπως και Οικολογικές Οργανώσεις, θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να περάσουμε σε όλους θα έλεγα τους φορείς, αλλά και στην κοινωνία, τις απόψεις σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

  Η δική μας πρωτοβουλία που παίρνουμε σήμερα κυρίως να ενημερώσουμε τα ΜΜΕ, έχει να κάνει με το ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρ’ ότι κι εμείς έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στην Αττική, υπάρχουν περίπου ίδιες κινήσεις σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή μπορούμε να σας πούμε ότι στην Πάτρα, στο νομό Αχαΐας σχεδιάζεται κάτι ανάλογο, όπου εκεί βέβαια ακούγεται το πρωτάκουστο, ότι το προϊόν που θα παραχθεί από τη βιοξήρανση θα το πηγαίνουν στη Βενετία.
  Το ίδιο θα συμβεί, όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, όπου εκεί σε μια συνάντηση του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου αλλά και του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου εκεί πλέον εφαρμόζεται η βιοξήρανση, δεν ξέρουν πλέον τι να το κάνουν το προϊόν και θυμήθηκαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση για να επιλέξουν τελικά το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων που θα γίνει στην Κρήτη.

  Τα ίδια είχαν προετοιμάσει να κάνουν και στο νομό Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση στην Κεντρική Μακεδονία και θυμόσαστε πολύ καλά προεκλογικά ότι μια μονάδα καύσης την είχαν επιλέξει στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ όπου οι αντιδράσεις των κατοίκων ανάγκασαν όλους τους φορείς που είχαν πάρει αποφάσεις από το Νομαρχιακό Συμβούλιο μέχρι τα Δημοτικά Συμβούλια, να κάνουν πίσω λόγω της προεκλογικής περιόδου και βέβαια το ίδιο περίπου ετοιμάζεται και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου εκεί βλέπουμε τις πρωτοβουλίες να τις παίρνει μια διαδημοτική επιχείρηση, η ΔΙΑΔΥΜΑ, οδηγώντας πάλι στις γνωστές τεχνογνωσίες.

  Πρέπει να σας πούμε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει κάνει συναντήσεις με το σύνολο των κομμάτων που είτε είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είτε στο Ευρωκοινοβούλιο, μπορούμε να σας πούμε ότι μέχρι και το ΠΑΣΟΚ, άσχετα το τι κάνει η κυβέρνηση, θεώρησε ότι αυτές οι επιλογές που γίνονται είναι εις βάρος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας αλλά και της τσέπης των πολιτών, μένει να δούμε τι παρεμβάσεις θα κάνουν.
  Επίσης συναντήσαμε τις Οικολογικές Οργανώσεις όπου μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια κοινή πορεία, μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στις προτάσεις μας, αλλά νομίζω ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου ν’ αποτρέψουμε κάποιες αποφάσεις που έχουν παρθεί και έχουν μεθοδευθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, μόνη της η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιλαμβάνεστε, δε μπορεί να το κάνει διότι πολύ ξεκάθαρα τα γνωστά παπαγαλάκι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας θα βγουν και θα πουν ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ το κάνει αυτό κυρίως για συντεχνιακούς λόγους, τη στιγμή που δεν προβάλλουμε τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους και για εμάς θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ζήτημα, αλλά το βάζουμε στο τέλος, καθώς θα έχουμε εκατοντάδες απολύσεις, κυρίως μέσα από τη διάλυση τόσο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής όσο και του Συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης που έχουν κατά κύριο λόγο στις δυο μεγάλες Περιφέρειες τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

  Οι ενέργειες που έχουμε κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα πέρα από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτρέψουμε τη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης:

  Έχουμε προχωρήσει κατ’ αρχήν στην προσφυγή κατά της απόφασης του Ενιαίου Συνδέσμου όπου ενώ δε υπάρχει καμία εξουσιοδοτική απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησαν στην εκχώρηση της αρμοδιότητας που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο με την προσπάθεια υπογραφής, ακόμα δεν έχει υπογραφεί, την έχουμε μπλοκάρει, προσπάθεια υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με την αποκεντρωμένη Διοίκηση και η οποία βέβαια καμία ουσιαστική συμμετοχή δε μπορεί να έχει γιατί ξέρετε πολύ καλά με τον «Καλλικράτη» ότι ουσιαστικά από 1/7, αλλά από 1/1, αυτή η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί στην Περιφέρεια Αττικής και γι’ αυτό υπήρξε και παρέμβασή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο που καλούσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες για να σταματήσουν τόσο τον Ενιαίο Σύνδεσμο όσο και το Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς οι αποφάσεις που μεθοδεύονται θα δεσμεύσουν για πάνω από 25 χρόνια τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και θα επιβαρύνουν σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

  Το δεύτερο: Έχουμε κάνει προσφυγή, στο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον έλεγχο τον προσυμβατικό. Πρέπει να σας πούμε ότι πρώτα έγινε ο προσυμβατικός έλεγχος και μετά κοινοποιήθηκε η απόφαση στην αποκεντρωμένη Διοίκηση και βέβαια, η ταχύτητα που έδειξε το 5ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να βγάλει την απόφαση, δεν έχει ξαναγίνει στα ελληνικά χρονικά σε δυο μέρες. Αντιλαμβάνεστε το τι μεθοδεύσεις υπάρχουν.

  Η προσφυγή μας ήταν να συζητηθεί στις 10 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε και ορίστηκε νέα ημερομηνία στις 25 Φεβρουαρίου όπου πιστεύουμε ότι πιθανότατα να έχει θετικό αποτέλεσμα παρά τις προσπάθειες και τις διαρροές που υπάρχουν κυρίως από τη μεριά της κυβέρνησης, ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά της απόφασης του Τμήματος για τον προσυμβατικό έλεγχο.
  Και το τρίτο: Η σπουδή που έδειξε η Υπουργός Περιβάλλοντος στο να προχωρήσει στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο βιοξήρανσης, αυτό το εργοστάσιο μαμούθ, τη στιγμή που την αρμοδιότητα όταν την είχε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής απέρριψε αυτή τη μελέτη και βλέπουμε ότι ουσιαστικά μπορεί να μας λένε μέσα από τις ανακοινώσεις ή από τις δηλώσεις, των παραγόντων της κυβέρνησης , είτε είναι του Υπουργείου Εσωτερικών είτε είναι του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι τεχνογνωσίες και όλα αυτά θα υπάρξει μια διαβούλευση και τελικά θα πάει στη Βουλή όπου αυτή θ’ αποφασίσει.

  Είναι πιστεύουμε για να μας κλείσουν τα μάτια, να μην υπάρχουν αντιδράσεις και φαίνεται πολύ καθαρά ότι έχει επιλεγεί για το λεκανοπέδιο της Αττικής η μέθοδος της βιοξήρανσης, η οποία από μόνη της δε μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αλλά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα μια και είναι η πιο δυσμενής για το περιβάλλον επιλογή που γίνεται, αυτή που θα επιβαρύνει οικονομικά και ουσιαστικά μας βγάζει έξω από τους στόχους μας που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

  Και βέβαια αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα εργοστάσια για να λειτουργήσουν –δε θέλω να μπω και σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, είναι εδώ ο κ. Κυρκίτσος, είναι και ο Νίκος Χρυσόγελος που θα έλεγα ότι έχουν μια μεγαλύτερη εξειδίκευση, που αυτά τα εργοστάσια θέλουν μόνο σκουπίδι και τίποτε άλλο.

  Και το παραγόμενο προϊόν αυτή τη στιγμή δε μπορεί ν’ απορροφηθεί αυτό που βγάζει το εργοστάσιο στα Άνω Λιόσια, φαντάζεστε τι θα γίνει με τα άλλα εργοστάσια και ουσιαστικά μας οδηγεί στη δημιουργία εργοστασίων καύσης τα οποία είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν καθώς έχουν μεγάλο κόστος και δεσμεύσεις για πολλά χρόνια.
  Εγώ θα ήθελα να σας πω ότι αν βάλουμε σήμερα τα κόστη που υπάρχουν, σήμερα ο Ενιαίος Σύνδεσμος χρεώνει 42 ευρώ τον τόνο μαζί με τ’ αντισταθμιστικά οφέλη, οι υπολογισμοί που κάνουν οι τεχνοκράτες αλλά και ο ίδιος ο Ενιαίος Σύνδεσμος αλλά και τα Υπουργεία, το βγάζουν περίπου στα 150 ευρώ χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν μας τ’ αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και τις δαπάνες που πρέπει να γίνουν για την κατασκευή των εργοστασίων καύσης.

  Αντιλαμβάνεστε, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης ότι θα έχουμε τουλάχιστον τετραπλασιασμό των δημοτικών τελών και βέβαια αυτά δε θα τα πληρώσουν ούτε οι ανάδοχοι εργολάβοι ούτε κανένας άλλος, αλλά οι ίδιοι οι δημότες οι οποίοι θα καλεστούν για άλλη μια φορά να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

  Εμείς δηλώνουμε ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι όσο το δυνατόν περισσότερο να συσπειρώσουμε όλους τους φορείς σε μια κοινή προσπάθεια που έχει να κάνει με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, να επιλεγούν αυτές οι προτάσεις που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον, που βοηθούν στην μείωση των απορριμμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. Και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε αυτό το στόχο έχουν, να κινητοποιήσουν όλους τους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να μην περάσουν αυτά τα σχέδια που έχουν προγραμματίσει άλλοι για μας.

  Και κλείνοντας θέλω να σας πω ότι στις 2 Μαρτίου θα υπάρξει και μια ημερίδα στο ξενοδοχείο «IMPERIAL», όπου εκεί θα υπάρξει η πλήρης κατάθεση των προτάσεων, αλλά θα καλέσουμε και αυτούς που έχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα από μια –θα έλεγα- διαδικασία διαλόγου ο ένας να πείσει τον άλλον ποια είναι η πιο πρόσφορη και πιο φιλική για το περιβάλλον τεχνογνωσία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

  Διαβάστε το πλήρες κείμενο και τα συνημμένα δελτία τύπου στο:


  Item Reviewed: Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη διαχείρηση των στερεών αποβλήτων Rating: 5 Reviewed By: Eleni Panagopoulou