• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Φεβρουαρίου 17, 2011

  Έρχονται νέα εμπορικά κέντρα τύπου Mall ...και στο Λαύριο

   
  Μέτρα για την αποφυγή υπερσυγκέντρωσης νέων εμπορικών κέντρων

  Περιορισμούς στη χωροθέτηση νέων εμπορικών κέντρων στην Αττική σκοπεύει να θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας θα ανακόψει την υπερσυγκέντρωση νέων εμπορικών κέντρων στα Μεσόγεια και την Αν. Αττική, προωθώντας την καλύτερη κατανομή τους σε όλη την περιφέρεια. Ταυτόχρονα θα αποτρέψει τη γειτνίαση με τις υπάρχουσες τοπικές αγορές, ώστε να μην οδηγούνται σε μαρασμό. Κρίσιμος παράγοντας για την αδειοδότηση νέων χώρων θα είναι και η πρόσβαση με μέσα σταθερής τροχιάς, ώστε η δημιουργία εμπορικών κέντρων να μη συνεπάγεται αύξηση της χρήσης του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου:

  - Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 18 εμπορικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 550.000 τ. μ.

  - Από αυτά, τα 15 βρίσκονται μέσα στο Λεκανοπέδιο, κυρίως κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων και 3 μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

  - Μόνο 2 από αυτά συνδυάζουν οδική εξυπηρέτηση με εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

  - Τα 2 συνδυάστηκαν με ολυμπιακές ρυθμίσεις και ένα επαναχρησιμοποιεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

  Οσον αφορά το μέλλον, προετοιμάζεται... ολόκληρη γενιά νέων Mall, που θα διπλασιάσει τους διαθέσιμους χώρους σε εμπορικά κέντρα. Τη μεγαλύτερη ζήτηση για νέα εμπορικά παρουσιάζει η Ανατολική Αττική, τα Μεσόγεια και η Λαυρεωτική, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για τη λιμενική ζώνη του Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα:

  - Υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία 15 νέων εμπορικών κέντρων στην Αττική, συνολικής επιφάνειας 750.000 τ. μ.

  - Από αυτά τα 4 χωροθετούνται εκτός Λεκανοπεδίου, κυρίως στην Κάντζα και το λιμάνι του Λαυρίου.

  - Τα 3 χωροθετούνται σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

  - Τα 4 χωροθετούνται στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά (Μινιόν, Σταθμός Λαρίσης, Σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά, Παλατάκι Πειραιά).

  Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, κ. Γ. Πολύζος, το αξιοσημείωτο είναι ότι η πολιτεία δεν έχει λόγο σήμερα στη χωροθέτηση μεγάλων εμπορικών χώρων, καθώς η Αττική έχει εξαιρεθεί από τον νόμο για την αδειοδότηση των εμπορικών κέντρων. Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας θα επιδιωχθεί η καλύτερη χωροθέτηση των εμπορικών κέντρων, ώστε να κατανέμονται ισόρροπα σε όλη την Αττική και να μην «υποσκάπτουν» τις μεγάλες τοπικές αγορές. Βασικό κριτήριο θα είναι και η σχέση τους με τα μέσα σταθερής τροχιάς, ώστε να περιορίζονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

  Γιωργος Λιαλιος
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/02/2011_432934


  Item Reviewed: Έρχονται νέα εμπορικά κέντρα τύπου Mall ...και στο Λαύριο Rating: 5 Reviewed By: forkeratea