• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μαρτίου 22, 2011

  Προσφυγή του Δήμου Λαυρεωτικής κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου
  Ο Δήμος Λαυρεωτικής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου στο Πάνειο Όρος.

  Αντισυνταγματική και αντίθετη στη νομοθεσία είναι η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου εντός δασικής έκτασης στη θέση Πάνειο Όρος, υποστηρίζει με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Λαυρεωτικής.

  Σύμφωνα με το Δήμο Λαυρεωτικής, με την από 9.11.2010 απόφαση του τέως γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου (ισχύος 22,95 MW) στη θέση Πάνειο Όρος που καταλαμβάνει τους πρώην Δήμους Κερατέας και Καλυβίων Θορικού, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.

  Ο Δήμος υποστηρίζει ότι το αιολικό πάρκο θα εγκατασταθεί σε δασική και αναδασωτέα έκταση κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και του δασικού νόμου 998/1979.

  Ειδικότερα, υπογραμμίζεται στην προσφυγή ότι το τμήμα της έκτασης που πρόκειται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο από 29.5.2001 έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκταση. Έτσι, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, τη νομοθεσία και τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύεται η διάθεση αναδασωτέων εκτάσεων πριν την πραγματοποίηση του σκοπού της αναδάσωσης. Αλλά και ουδέποτε ήρθη η αναδάσωση, σημειώνει ο Δήμος.

  Παράλληλα όμως, τονίζει ο Δήμος πριν την εγκατάσταση αιολικού πάρκου απαιτούνται μία σειρά πράξεις ή γνωμοδοτήσεις οι οποίες αφορούν: α) την άδεια ή έγκριση επέμβασης στη δασική έκταση, β) την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση, γ) την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και δ) τις απαιτούμενες άδειες οικοδομής.

  www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


  Item Reviewed: Προσφυγή του Δήμου Λαυρεωτικής κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου Rating: 5 Reviewed By: forkeratea