• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μαΐου 14, 2011

  Υπολειτουργούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας


  Πεταμένα λεφτά στα σκουπίδια

  Υπολειτουργούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων αλλά και με κοινοτικούς πόρους.


  Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ηλέκτωρ και Πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ κ. Θανάσης Κατρής.

  Στο εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών στα Λιόσια συνολικής δυναμικότητας 1.100.000 τόνων, καταλήγουν μόλις 700.000 τόνοι.

  Σύμφωνα με το protothema.gr, στα τέσσερα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών δυναμικότητας 325.000 τόνων, φτάνουν μόνο 200.000 τόνοι ενώ στον Αποτεφρωτήρα Άνω Λιοσίων που επεξεργάζεται τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, καταλήγουν μόνο 10 τόνοι από τους 30 πουμπορεί να σηκώσει.

  Προ μηνών μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι έξω από το Αττικό Νοσοκομείο λειτουργεί σταθμός μεταφόρτωσης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων που προορίζονταν για τη Θεσσαλονίκη.

  Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κατρής σε ημερίδα του ΣΕΒΙΑΝ για την διαχείριση των αποβλήτων στην χώρα μας, δεν χωρούν καμία αμφιβολία για το έλλειμμα παιδείας και κουλτούρας που έχουμε ως χώρα στο τομέα των απορριμμάτων.

  Ο ίδιος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον κορεσμό της χωματερής της Φυλής το 2014 και επισήμανε ότι σήμερα ελεύθερα είναι μόνο 200 στρέμματα στην περιοχή για να υποδεχτούν σκουπίδια.

   

  Αναξιόπιστη η πολιτεία

  Έμφαση σε τεχνολογίες που μειώνουν τον όγκο των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή πρότεινε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Μάκης Βορίδης ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής κ. Κώστας Καρτάλης, επισήμανε ότι η πολιτεία εμφανίζεται αναξιόπιστη στους πολίτες, επιλέγοντας ένα περιφερειακό σχεδιασμό, από τον οποίο απουσιάζουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

  Το πρώτο συνδέεται με το πόσος θα είναι ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ της Κερατέας και πόσα εκείνα που θα επεξεργάζεται το εργοστάσιο.

  Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι τα νούμερα αυτά (περί τους 127.000 τόνους) συγκλίνουν. Το δεύτερο ερώτημα συνδέεται με το κόστος που θα έχει στους πολίτες ο προτεινόμενος σχεδιασμός, το οποίο καμία πολιτεία δεν έχει πει ακόμη.

  Η άποψη που επικράτησε από τους ομιλητές της ημερίδας ήταν υπέρ της τροποποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού, προκειμένου να εμπλουτιστεί με σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.


   

  Υπερ του περιφερειακού σχεδιασμού ο κ. Λιακόπουλος

  Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος ανέφερε ότι είναι έτοιμα για να δοθούν για διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης για τα τέσσερα νέα εργοστάσια του περιφερειακού σχεδιασμού και επανέλαβε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν μείνει πίσω τα έργα, οι τρεις ΧΥΤΑ θα υλοποιηθούν.

  Μίκα Κοντορούση 


  www.protothema.gr 


  Item Reviewed: Υπολειτουργούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας Rating: 5 Reviewed By: forkeratea