• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Αυγούστου 06, 2011

  Aναθεώρηση εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων


   

  Tην περίοδο που διανύουμε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης (μελέτης) για το έργο: «Αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων».

  http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/4%CE%91%CE%98%CE%980-1

  Με μια απλή ανάγνωση γίνεται εύκολα σαφές ότι με τις προδιαγραφές που βάζουν, πολλά θέματα που σήμερα τα διαπραγματεύονται οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί θα κλείσουν με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Κατά τούτο, ενισχύεται η επιχειρηματολογία να μην προχωρήσουν τα έργα του ΠΕΣΔΑ Αττικής (και αλλού, φυσικά), προτού ξεκαθαριστεί το νέο τοπίο. Προφανώς είναι μια διαδικασία που κινείται παράλληλα με το νέο σχέδιο νόμου - πλαισίου για τα απόβλητα, αν και σε κάποιο σημείο φέρεται να προηγείται των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.

  Στο μεταξύ ΥΠΕΚΑ και αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής φαίνεται να κατέληξαν στον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που έβαλε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η επιλογή είναι προσφυγή κατά της απόφασης, με το επιχείρημα ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ, που την προκάλεσε, δεν είχε έννομο συμφέρον
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=299067


  Κατ’ αρχήν, φαίνεται χρονοβόρα διαδικασία. Δεν αποκλείεται, όμως, να τρέξει με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με τα ασφαλιστικά μέτρα. Αλλά περισσότερα πάνω σ’ αυτά από τους δικηγόρους.

  Κατά τα άλλα, ισχύει η εξαγγελία για την «προαναγγελία του διαγωνισμού δημοπράτησης των έργων στην Αττική, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο διεθνή Τύπο, που θα περιλαμβάνει ευρεία διαβούλευση, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση όλων των τεχνολογιών που υπακούουν στους αυστηρούς κανόνες της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η προαναγγελία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 22 Αυγούστου 2011.»    Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στο ζήτημα της χωροθέτησης των Χώρων Υγειονομικής Ταφής και ειδικά στο ΧΥΤΑ της Κερατέας.

  Συγκεκριμένα για το θέμα της Κερατέας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έως τις 20 Αυγούστου θα εκδοθεί η διεθνής προανακοίνωση με διαβούλευση, όπου θα δηλώνεται ότι δεν αποκλείεται καμία τεχνολογία.

  Επίσης, πρόσθεσε ότι το έργο θα γίνει με προδιαγραφές, αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι αν θα είναι στην παρούσα χωροθέτηση, όπως έχουν προτείνει οι φορείς.

  «Μελετάμε και θα δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση», επισήμανε.


  Παράνομοι εργολάβοι και ΜΑΤ με την βούλα του Πρωτοδικεί​ου Αθηνών

  Με μια θαρραλέα απόφαση, πλήρως τεκμηριωμένη που ταυτίζεται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαίωσε ουσιαστικά τον αιματηρό αγώνα των κατοίκων της Λαυρεωτικής, για την αποτροπή κατασκευής χωματερής στην περιοχή του Οβριόκαστρου, στην Κερατέα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, η κοινοπραξία των εταιριών που σκόπευε να κατασκευάσει την χωματερή είχε καταπατήσει κάθε έννοια δικαίου τοποθετώντας μηχανήματα και εργοτάξιο μέσα σε ξένες ιδιοκτησίες και μάλιστα με την άμεση συνδρομή και προστασία εκατοντάδων αστυνομικών των ΜΑΤ. Αστυνομική δύναμη η οποία υποτίθεται βρίσκονταν εκεί ατελείωτα μερόνυχτα δήθεν για την τήρηση του νόμου!!!

  Η δικαστική απόφαση έρχεται ως συνέχεια αλλά και ως επιβράβευση της ειλικρινούς προσπάθειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, να δώσουν οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Έμπειροι δικαστικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για αυτή την απόφαση, που έρχεται σε πλήρη αρμονία με την απόφαση των κατοίκων να εφαρμόσουν σύγχρονες μορφές διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως μας τόνισαν μάλιστα χαρακτηριστικά, η δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε να δυναμιτίσει αυτή την προοπτική οριστικής επίλυσης με διάλογο, μετά και τις σκληρές αιματηρές συγκρούσεις που μετέτρεψαν την περιοχή της Λαυρεωτικής, σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης επί σχεδόν πέντε μήνες.

  Κανείς βέβαια δεν θα τολμούσε καν και να σκεφτεί ακόμη το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, εάν από την πλευρά των κατοίκων δεν υπήρχε η ωριμότητα και η σύνεση για διάλογο και οριστική λύση, αλλά υπήρχε απλώς στείρα αντίδραση χωρίς πρόταση και λύση. Πιθανότατα θα βρισκόμασταν και πάλι στην δυσάρεστη θέση να ακούγαμε εκ νέου την πρόταση – απόφαση για το …γενικό συμφέρον που υπερτερεί του τοπικού συμφέροντος! Οι εποχές όμως έχουν πλέον αλλάξει και η σύγχρονη ιστορία της Κερατέας, έχει κλείσει οριστικά την πόρτα σε δημαγωγικές αντιλήψεις που στηρίζονται στο ψέμα την συκοφαντία και την εξαπάτηση. 

  Το πλήρες κείμενο της απόφασης σε δύο μέρη:


  Ξεκαθάρισαν τις αρμοδιότητες

  Μετά την ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου και την παρουσία των κ.κ. Κουκουλόπουλου, Λιακόπουλου και Σγουρού, με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ο κ. Σγουρός δήλωσε

  «Είναι γεγονός ότι τελευταία υπάρχει έντονη κινητικότητα στο θέμα των απορριμμάτων. Η αιρετή Περιφέρεια -σύμφωνα με τον Καλλικράτη- έχει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού και όχι την αρμοδιότητα εκτέλεσης των έργων. Σε κάθε περίπτωση θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας αλλά με κριτικό πνεύμα σε κάθε καθυστέρηση υλοποίησης των έργων. Η προαναγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των τεχνικών όρων και των προϋποθέσεων προκήρυξης των έργων, αποτελεί την διαδικασία που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και θα επιτρέψει σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους. Άλλωστε αυτή τη θέση την είχα εκφράσει από την προεκλογική περίοδο. Χαιρόμαστε που –επιτέλους- όλοι κατάλαβαν το μέγεθος του προβλήματος και το επείγον τους θέματος».

  Ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Βασίλης Κικίλιας, ύστερα κι από την απόφαση του πρωτοδικείου για το πάγωμα των έργων στο ΧΥΤΑ Κερατέας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

  «Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση παραπαίει, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνει όσα επισημαίνουμε εδώ και καιρό: O Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι παρωχημένος και ξεπερασμένος από τις εξελίξεις. Η έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην απώλεια κοινοτικών κονδυλίων, την απειλή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως στη διαιώνιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. 

  Έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, παραδίδει τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής στο χειρότερο δυνατό σημείο, επιδεικνύοντας άλλοτε ερασιτεχνισμό και άλλοτε “ψευτό-τσαμπουκά”. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτάσεις μας, σε κυβέρνηση, αποκεντρωμένη διοίκηση και περιφερειακή αρχή, δεν εισακουσθήκαμε. Επιπλέον, οι αρμόδιοι υπουργοί κρίθηκαν αναποτελεσματικοί και αντικαταστάθηκαν από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας του έργου της κυβέρνησης. 

  Από την άλλη πλευρά, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο οποίος έθετε προεκλογικά -στην κορυφή της ατζέντας- το ζήτημα της λύσης, έξι μήνες μετά, εξακολουθεί να “διαχειρίζεται” το θέμα, αντί να διεκδικεί πόρους, εξουσίες και αρμοδιότητες. Η λύση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων είναι έργο μείζονος σημασίας και πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Για μια ακόμη φορά, τονίζουμε πως η διαχείριση των απορριμμάτων σημαίνει για εμάς θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος και νέες τεχνολογίες. Είναι, δηλαδή, μοχλός ανάπτυξης. Ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, καλούμε τη κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή να δουν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ως εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής. Εφόσον αυτό γίνει, δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στις προσπάθειες τους».

  Συζήτηση στην περιφέρεια Αττικής για την Διαχείριση των απορριμμάτων μετά την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο των προγραμματικών συμβάσεων.


  με πληροφορίες από εφημερίδα Επταήμερο, lavreotiki.com, lavriaki.gr


  Item Reviewed: Aναθεώρηση εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων Rating: 5 Reviewed By: forkeratea