• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Νοεμβρίου 08, 2011

  Κατά της ηγεσίας για τα επεισόδια στην Κερατέα
  «Η ηγεσία ευθύνεται για τα επεισόδια»

  Με το αδιανόητο, για τα έως τώρα δεδομένα, ενδεχόμενο να «κάτσουν στο σκαμνί», κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι επεισοδίων, που λόγω της λανθασμένης διαχείρισής τους οδήγησαν στον τραυματισμό δεκάδων πολιτών και αστυνομικών, βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΠτΠ) και άλλα κορυφαία στελέχη της Αστυνομίας. 

  Ο λόγος είναι ότι από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες και τις μηνυτήριες αναφορές που είχε κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΕΑΣΥΑ), για υπηρεσιακή «υπερεκμετάλλευση» των ανδρών των ΜΑΤ που διατέθηκαν στα μέτρα της Κερατέας, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να εκτεθούν σε κίνδυνο. 

  Ήδη για αυτή την υπόθεση κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης Μακρής και τη Δευτέρα ο γ. γραμματέας της, Σπήλιος Κρικέτος, και θα συνεχίσουν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., ενώ αναμένεται να εξεταστεί μεγάλος αριθμός αξιωματικών, συνδικαλιστών και χαμηλόβαθμων αστυνομικών που εργάζονται στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΔΑΕΑ).

  Η έρευνα των δικαστικών αρχών, όπως έγινε γνωστό, προσανατολίζεται σε δύο σκέλη. Στο πρώτο θα διερευνηθεί το πώς τραυματίστηκε τόσο μεγάλος αριθμός αστυνομικών στην Κερατέα, εάν υπήρχε δόλος, και αν υπήρξαν παραλείψεις που οδήγησαν στον τραυματισμό τους. 

  Στο δεύτερο, αν παραβιάστηκαν τα ωράρια εργασίας κι από ποιους, όπως επίσης εάν χορηγήθηκαν κανονικά οι… ημερήσιες αναπαύσεις. 

  Ειδικά για τα επεισόδια στην Κερατέα, η Ένωση είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου με συνέπεια, εκτός από όλους τους ανώτερους αξιωματικούς που ήταν επιφορτισμένοι με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, να κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι και άλλα στελέχη του Αρχηγείου, χωρίς από αυτά να εξαιρείται ο μέχρι πρόσφατα αρχηγός και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠτΠ Ελευθέριος Οικονόμου. 

  Πάντως, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΕΑΣΥΑ μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στις 20/4/2011, στρεφόταν κατά του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) και απευθυνόμενοι οι συνδικαλιστές προς αυτόν ανέφεραν: «Παραβιάζετε την Υπουργική Απόφαση 7001/2/157-1ζ, καθώς διασπάτε τις διμοιρίες σε υποομάδες 3-4 ατόμων χωρίς να έχουν καμία υποστήριξη και αλληλοκάλυψη μεταξύ τους, θέτοντας το προσωπικό σας σε άμεσο κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. 

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιθέσεις που δεχτήκανε οι αστυνομικοί στα βουνά της Κερατέας».

  Σε ό,τι αφορούσε τις συνθήκες εργασίας, οι αστυνομικοί υπάλληλοι Αττικής κατηγορούσαν το διευθυντή της ΥΑΤ πως δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ώστε να δώσει «τις δικαιούμενες απαλλαγές στο αστυνομικό προσωπικό σας βάσει των παραπάνω ωρών εργασίας τους καθώς και τις ημερήσιες αναπαύσεις που χορηγήθηκαν με την υπ’ αριθμ. 6005/8/14 από 20-1-2011 διαταγή του Αρχηγείου». 

  Επιπλέον, στην ανακοίνωσή τους τόνιζαν: «Παραβιάζετε το Π.Δ. 394/2001 καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν χορηγείτε στο αστυνομικό προσωπικό σας τις προβλεπόμενες εβδομαδιαίες ημερήσιες αναπαύσεις, διαθέτετε αυτό σε δύο αλλαγές (βάρδιες) μέσα στο ίδιο ημερολογιακό 24ωρο, κάνετε συμψηφισμό των ωρών εργασίας μεταξύ 2-3 εβδομάδων και δεν ανακοινώνεται η εκτέλεση υπηρεσίας της επομένης μέσα στα χρονικά όρια που ορίζει το παραπάνω Π.Δ.». 

  Υπό αυτές τις εργασιακές συνθήκες, όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί εκτίθεντο στον κίνδυνο να τραυματιστούν λόγω των λαθών που θα έκαναν στην εκτίμηση της κατάστασης, ιδίως όταν στην πλειονότητά τους εκείνοι που βρίσκονταν στην Κερατέα ήταν νεαροί στην ηλικία.

  Η προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπως εξήγησε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ Γρηγόρης Γερακαράκος, έγινε «για να αποδείξουμε ότι δεν ευθύνονται οι αστυνομικοί αλλά οι ανώτεροί τους», ενώ κατέληξε λέγοντας: 

  «Εμείς στρέφουμε τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου, είτε κατά της φυσικής ηγεσίας είτε κατά της πολιτικής ηγεσίας. Η μήνυση θα μπορούσε να στραφεί ακόμα και κατά του αρχηγού, αν αυτό κρίνει ο εισαγγελέας βάσει των καταθέσεων. Όποιος φταίει για όλα αυτά που γίνανε θα πρέπει να κληθεί από τον εισαγγελέα, για να απολογηθεί. Το ποιος θα είναι αυτός δεν είναι δική μας δουλειά, είναι της δικαστικής εξουσίας». 

  Θέλοντας, μάλιστα, να αναδείξει ότι για τους τραυματισμούς τόσο των αστυνομικών όσο και των πολιτών δεν ευθύνονται οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, ο κ. Γερακαράκος προσέθεσε: «Η Αστυνομία διοικείται. Όλοι το ξέρουν αυτό. Δεν λειτουργεί αυτόνομα. […] Παίρνει διαταγές από την πολιτική ηγεσία και ύστερα από τη φυσική ηγεσία».

  paraskevi13.com


  Item Reviewed: Κατά της ηγεσίας για τα επεισόδια στην Κερατέα Rating: 5 Reviewed By: forkeratea