• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Νοεμβρίου 25, 2011

  Αυξήθηκαν οι παράνομες χωματερές
  Στη λίστα προστέθηκαν δύο που είχαν αποκρυβεί και έξι 
  που είχαν κλείσει και άνοιξαν ξανά

  Του Γιωργου Λιαλιου

  Τη στιγμή που η πολιτεία δίνει αγώνα δρόμου για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, στη μακρά λίστα ήρθαν να προστεθούν... οκτώ ακόμα. Πρόκειται για δύο χωματερές που είχαν αποκρυφθεί από τους δήμους που τις χρησιμοποιούσαν και ακόμα έξι, οι οποίες είχαν κλείσει και επαναχρησιμοποιήθηκαν. 

  Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα της Κερατέας, καθώς η πρόταση του δήμου για δημιουργία ΧΥΤΑ δίπλα στην παλαιά χωματερή βρίσκει θετικό έδαφος στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο όμως ζήτησε την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη νέα τοποθεσία.

  Η προσπάθεια να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές στη χώρα μας θυμίζει τον μύθο... της Λερναίας Yδρας. Στους ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα αποδείχθηκε ότι οι 82 παράνομες χωματερές του Ιουλίου είχαν μέσα σε λίγους μήνες γίνει 90. 

  Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως θα κορυφώσει τις προσπάθειές του μέσα στο επόμενο διάστημα με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχει απομείνει σε λειτουργία ένας σκληρός πυρήνας 31 παράνομων χωματερών, από τις οποίες οι 26 στην Πελοπόννησο και οι υπόλοιπες σε νησιά. 

  Πρόκειται για χωματερές οι οποίες θα κλείσουν μόνο μετά την κατασκευή ΧΥΤΑ, καθώς για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατή η μεταφορά των απορριμμάτων τους σε άλλους χώρους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στους παρανομούντες δήμους εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «ανεβάσει» χάρτη στο Ιντερνετ με τις 90 παράνομες χωματερές που λειτουργούν και τις 305 που έχουν κλείσει και βρίσκονται (ή πρόκειται να ενταχθούν) σε διαδικασία αποκατάστασης.

  Oσον αφορά τον διαγωνισμό για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, φαίνεται να παγιώνεται η επιλογή της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση του έργου, έναντι της σύμβασης παραχώρησης. 

  Προκειμένου να πεισθούν οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τα έργα (μείζον πρόβλημα αυτή την περίοδο για οποιαδήποτε έργο στην Ελλάδα), το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να μπει εγγυήτρια στο έργο. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως το αν ο διαγωνισμός θα «σπάσει» σε δύο μικρότερους και ποιες τεχνολογίες θα προκριθούν. 

  «Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά, ώστε τα τεύχη δημοπράτησης να είναι έτοιμα πριν από τα Χριστούγεννα», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

  Τέλος, εξελίξεις διαφαίνονται στο ζήτημα της Κερατέας. Ο Δήμος Λαυρεωτικής πρότεινε να προκριθεί έναντι του Οβριόκαστρου χώρος 50 στρεμμάτων δίπλα στην παλαιά χωματερή, σε θέση που δεν είναι ορατή από τον δρόμο. Το υπουργείο ωστόσο ζήτησε από τον δήμο να ετοιμάσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις.  Item Reviewed: Αυξήθηκαν οι παράνομες χωματερές Rating: 5 Reviewed By: forkeratea