• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μαρτίου 30, 2012

  Στο Κατσιμίδι Αττικής θα δημιουργηθεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών


  Στην Αθήνα το πρώτο στρατόπεδο υποδοχής λαθρομεταναστών
  Στο ανενεργό στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κατσιμίδι Αττικής θα δημιουργηθεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», στην επιλογή αυτή καταλήγουν οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας με βάση τη λίστα με άλλα έξι ανενεργά κέντρα η οποία έχει περιέλθει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  Πρόκειται για τα στρατόπεδα 3ης και 4ης Μοίρας "Νίκη" στην Ανατολική Αττική, το πρώην 2ο ΑΚΕΠ στην Αυλίδα και εγκαταστάσεις στο Λέχαιο Κορινθίας, την Κατερίνη και το Κουτσοπίδι Άργους. 

  Εν τω μεταξύ, μετά την Περιφέρεια Αττικής, θετικά απάντησε στη λειτουργία χώρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και η περιφέρεια Ηπείρου, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας. 

  Αρνητική ήταν η απάντηση της περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αριστείδης Γιαννακίδης είπε ότι υπάρχουν ήδη 2 κέντρα υποδοχής μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή.

  Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξης και νυν βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»Χρήστος Μαρκογιαννάκης εκτίμησε το σχέδιο της κυβέρνησης δε θα πετύχει και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λυθεί το θέμα εάν δεν τροποποιηθεί η συνθήκη Δουβλίνο 2.  από το skai.gr

  Το μεγάλο μπάχαλο

  thumb
  Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης το ιερατείο της ΕΛ.ΑΣ. θέτει σε εφαρμογή το επικοινωνιακό «πρόπλασμα» των μέτρων που προορίζει να εφαρμόσει από τη στιγμή που θα χωροθετηθούν (εάν και όταν) τα στρατόπεδα «κλειστής φιλοξενίας» των παράνομων μεταναστών που ζουν τα τελευταία χρόνια στην τελούσα υπό ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης Αθήνα.
  Η μία παράμετρος για να σχεδιάσει μέτρα η αστυνομία είναι πως... «ανέβλεψε» σύμπασα η ηγεσία των δύο κομμάτων που παραδοσιακά διεκδικούν κυβερνητικό ρόλο από την ταχεία επώαση του αυγού της Ακροδεξιάς πάνω στο πανθομολογούμενο θεσμικό και κοινωνικό μπάχαλο του μεταναστευτικού προβλήματος.
  Με δεδομένη λοιπόν την αδυναμία αντιμετώπισης του οξύτατου οικονομικού προβλήματος που κλυδωνίζει συθέμελα τη χώρα, είπαν να διαχειριστούν το... επικοινωνιακά δεύτερο στην πολιτική ατζέντα πρόβλημα: το μεταναστευτικό. Είναι όμως αυτό... ευκολότερο από την οικονομία;

  Α λα Κερατέα...
  Ανεξάρτητα από το απίστευτο μπέρδεμα και την πολιτική - ιδεολογική διαμάχη για τον τρόπο αντιμετώπισης ή διαχείρισης του μεταναστευτικού, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα όταν έλθει η στιγμή εφαρμογής του μέτρου των «στρατοπέδων συγκέντρωσης», κυρίως λόγω των μαζικών αντιδράσεων που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους στις περιοχές όπου αυτά θα πρέπει να εγκατασταθούν.
  Αν δούμε τα παραδείγματα της Κερατέας αλλά και των αντιδράσεων που προέκυψαν από την αναγγελία και μόνο της «χωροθέτησης» κέντρων απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ σε άλλες περιοχές, και με δεδομένες τις ποικίλες όσες αντιδράσεις ξέσπασαν από φορείς, συλλόγους και κατοίκους περιοχών οι οποίες υποδείχθηκαν ως πιθανές για την κατασκευή των στρατοπέδων... έκτακτης φιλοξενίας των μεταναστών χωρίς χαρτιά, το κλίμα προδιαγράφεται ήδη πολύ θερμό.
  Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι απορριπτικά επιχειρήματα θα προέρχονται και από τα «δεξιά» (ασφάλεια των περιοχών χωροθέτησης) και από τα «αριστερά» («χωματερές για ανθρώπους»), οπότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

  «Σκούπες» και... βλέπουμε
  Χθες στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας έγινε ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με επιτελικά στελέχη του αρχηγείου και της ΓΑΔΑ, προκειμένου να καταρτιστούν τα αρχικά πλάνα του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης στο κέντρο της Αθήνας, η οποία συναρτάται και με τους δείκτες της εγκληματικότητας.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το βράδυ έχουν δοθεί οδηγίες προκειμένου να καταρτιστούν αστυνομικά συνεργεία ελέγχου της τάξης και της ασφάλειας. Το κέντρο της Αθήνας έχει διαχωριστεί σε τρεις τομείς, προκειμένου να υπάρξει «σάρωσή» του από τρεις αλλεπάλληλες βάρδιες (πρωινή, απογευματινή και νυχτερινή) όλο το εικοσιτετράωρο.
  Ωστόσο ο σχεδιασμός για το στρατηγικό σχέδιο των επιχειρήσεων - σκούπα, όταν και εάν ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων στρατοπέδων, έχει εκκρεμότητες. Το βασικό πρόβλημα των αρχών αυτήν τη στιγμή είναι ότι όλα τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής είναι ασφυκτικά γεμάτα, με συνέπεια σε ορισμένες περιπτώσεις προσαγωγών οι κρατούμενοι να μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα προκειμένου να βρεθεί έστω και μια σπιθαμή χώρου κράτησης. Η πρόθεση όμως είναι να δηλωθεί από τώρα η έντονη παρουσία της αστυνομίας, ώστε όποιοι έχουν πάρει την απόφαση να φύγουν, να το κάνουν... τώρα.
  Το βράδυ της Τρίτης ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός εξασφάλισε από το συμβούλιο έγκριση για τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης στο λεκανοπέδιο, με τη στήριξη των παρατάξεων που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., χωρίς όμως να προσδιοριστεί ακόμη πού θα γίνουν.
  Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ωστόσο, και μόνο με την αναφορά του ονόματος κάποιας περιοχής, όπως για παράδειγμα στον Ασπρόπυργο, οι κάτοικοι έσπευσαν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι κάτι τέτοιο θ’ αποτελέσει casus belli. Μία, δύο, τρεις, πολλές... Κερατέες εν όψει.
  Χθες το απόγευμα ο Χρυσοχοΐδης κάλεσε στην Κατεχάκη τους Σγουρό, Ασκούνη και Σαράντη, τους επικεφαλής δηλαδή της Αυτοδιοίκησης στην Αττική, ζητώντας να προσδιορίσουν χώρους, ενώ σήμερα αναμένεται να καλέσει τους δημάρχους, για να τους πείσει ότι η πρωτεύουσα οφείλει και πρέπει να δώσει το παράδειγμα στην περιφέρεια, η οποία (εάν το παράδειγμα είναι η Κοζάνη) περιμένει τις ανακοινώσεις χωροθέτησης των στρατοπέδων με το... όπλο παρά πόδα!
  Αυτό που διαβεβαιώνεται πάντως από πλευράς υπουργείου είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, τα δύο πρώτα στρατόπεδα που θα «εγκαινιαστούν» θα είναι αυτό της Νεάπολης στην Κοζάνη κι ένα από τα τρία στην Αττική, σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να καταδειχτεί ότι δεν υπάρχουν προνομιακές επιλογές.
  Καλά ξεμπερδέματα...

  από το topontiki.gr


  Item Reviewed: Στο Κατσιμίδι Αττικής θα δημιουργηθεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών Rating: 5 Reviewed By: forkeratea