• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Απριλίου 24, 2012

  Τοποθετήσεις υποψηφίων βουλευτών για την πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

  ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ - ΚΕΡΑΤΕΑ: 

  Εργολάβοι προ των πυλών


  Της
  Κατερίνας Θεοδωράτου*


  Προκηρύχθηκαν οι εκλογές με 9μηνη καθυστέρηση και μία ηχηρή προφυλάκιση και όσο το μακροοικονομικό παιχνιδάκι των χρηματιστηριακών μηχανισμών παίζεται σε πανελλήνια κλίμακα με φρικτούς πρωταγωνιστές τις αυτοκτονίες, τόσο από απελπισία όσο και από αγωνιστική πεποίθηση, η Κερατέα γλύφει τις πληγές της με πήγαιν’ έλα των ανήλικων αγωνιστών της στην εισαγγελία και στα ακροατήρια των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων για να εμπεδώσουν ότι φυλακίζεσαι άμα υπερασπίζεσαι το περιβάλλον και ότι μπορεί να σου ζητάει μία περιουσία αποζημίωση οποιαδήποτε φιλόδοξη σύζυγος πολιτικού γιατί είπες ότι δεν σου συμπαραστάθηκε αν και αυτό ακριβώς έκανε. 


  Έτσι, ολόκληρη η περιοχή θα δει να διαβαίνουν επιτέλους οι βάρβαροι και να πέφτει το άπαρτο κάστρο μέσα από τις συνεννοήσεις των τοπικών παραγόντων με τους μεσάζοντες.

  Ο λαϊκισμός δεν είναι το φόρτε των εμπόρων του σκουπιδαριού και αυτό γιατί παίζουν με την ιδέα των τζετ σετ, είναι όμως το φόρτε των τοπαρχών οι οποίοι παίζουν με τη νοημοσύνη των κατοίκων και με το μέλλον των παιδιών τους.

  Η ιδέα του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων που θα αφήνει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό αταξινόμητο στο περιβάλλον έχει αποχωρήσει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της παρούσας τοπικής αυτοδιοίκησης και στη θέση της μπαίνουν άλλες λεξούλες όπως «αεριοποίηση απορριμμάτων» (δηλαδή ντρεπόμαστε να το πούμε καύση;), ανεξαρτητοποίηση της Κερατέας από το ΠΕΣΔΑ, δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου 500 στρεμμάτων (ούτε η πρόβλεψη του Ελληνικού δεν έχει τέτοια βαρύγδουπη έκφραση), γαρνιρισμένες με μπόλικη αγωνιστική φιλολογία του τύπου «έμαθαν ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη συναίνεση του κόσμου» κ.λπ., δηλώσεις που στην πραγματικότητα σημαίνουν επανατοποθέτηση του έργου στην ίδια βάση, δηλαδή ξεκινάμε από το μηδέν.

  Έτσι ήρθε τις προάλλες και στην ταπεινή γωνία των Μεσογείων ο πολύφερνος υπουργός Υποδομών κ. Παπακωνσταντίνου και έταξε την κατασκευή ανεξάρτητης δομής για την καύση, βέβαια, απορριμμάτων με ειδικά φίλτρα στα φουγάρα του εργοστασίου καύσης, τη δημιουργία μίας δήθεν ανεξάρτητης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων -αποδέκτη δήθεν μόνο των απορριμμάτων της περιοχής- άντε και των γειτονικών δήμων, αν και ο πλέον ανίδεος μπορεί βέβαια να καταλάβει ότι το εργοστάσιο αυτό ως κερδοσκοπική επιχείρηση μεγάλης χωρητικότητας θα αναζητήσει την αύξηση της κερδοφορίας της μέσω της προσέλκυσης επιπλέον κερδοφόρας μάζας σκουπιδιών από όλους τους δήμους της Αττικής, όπως πολύ σωστά λέει και ο δήμαρχος Λεβαντής, αφού μετά την «αεριοποίηση» τους θα μένει μόνο 20% του όγκου και δεν θα χρειαστούν νέες χωματερές.

  Έτσι, νομίζουν ότι έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, δηλαδή την τοπική κοινωνία να κοιμάται ήσυχη νομίζοντας ότι κερδήθηκε ο αγώνας τη στιγμή που πίσω από τις κουίντες περνάνε το νέο εφιάλτη του εργοστασίου αεριοποίησης, χωρίς καμία υποδομή, χωρίς σταθμούς υποδοχής και διαχωρισμού των απορριμμάτων και χωρίς πρόβλεψη κομποστοποίησης.

  Η επερχόμενη επέλαση των εθνικών εργολάβων στην Κερατέα είναι δυστυχώς προδιαγεγραμμένη εκτός αν η τοπική κοινωνία ενημερωθεί και σταθεί αλληλέγγυα μεταξύ της απαιτώντας την πλήρη απόσυρση οποιουδήποτε σχεδίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή τους.

  * Η Κατερίνα Θεοδωράτου είναι δικηγόρος, υποψήφια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική.  από katerinatheodoratou.wordpress.com  Ο Στέφανος Αγιάσογλου στηρίζει θερμά την πρόταση του δήμου  Για μια υπερσύγχρονη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ο λαός με μπροστάρη έναν ηγέτη που με συνέπεια και επιμονή δείχνει τον δρόμο της ελπίδας, μπορεί να κάνει θαύματα.

  Στις 7 Μαρτίου, ο Δήμος Λαυρεωτικής κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ, συναρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες, πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

  Ταυτόχρονα η πρόταση αυτή, τέθηκε υπόψη και της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της οποίας συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Λεβαντή και μέλη της Δημοτικής Αρχής.

  Είναι γεγονός πως από το Δήμο Λαυρεωτικής γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας αναπτυξιακής λύσης.

  Μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που παραβρέθηκαν στην ενημέρωση αυτή, ήταν και ο Οικονομολόγος, Αναπλ. Τομεάρχης Ναυτιλίας του κόμματος, κ. Στέφανος Αγιάσογλου.

  Κατά τον κ. Αγιάσογλου, η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής στον κατ’ ευφημισμό σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας κυβέρνησης, είναι γεγονός αναμφισβήτητο και αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι μοιραίο λοιπόν, με την έλλειψη αυτή, να παραμένει άλυτο φυσικά και το ζωτικό πρόβλημα της Κερατέας σε σχέση με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή. Σε συνέντευξή του άλλωστε, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Λαυρεωτικής, ανέφερε πως αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι ότι, εκτός από την απουσία του όποιου αναπτυξιακού σχεδίου, λείπει και η γενικότερη φιλοσοφία ανάπτυξης, η οποία θεωρείται το σημαντικότερο συστατικό στην όποια προσπάθεια εξόδου από την οποιαδήποτε κρίση.

  Στην πρόταση λοιπόν του Δήμου, ο κ. Αγιάσογλου, είδε ΚΑΙ την παρουσία φιλοσοφίας ανάπτυξης, αλλά ΚΑΙ την παρουσία αναπτυξιακού σχεδίου. Πιστεύει μάλιστα πως αν λάβει κανείς υπόψη του τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης, σε σύγκριση με το γενικότερο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, καταλαβαίνει ότι, μια πολύ μικρή περιοχή της Αττικής που είχε το σθένος να υποστηρίξει την άποψή της απέναντι στο απρόσωπο και αδυσώπητο κράτος, κατάφερε να δείξει πως ένα πρόβλημα είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία, που με καταλύτη την κοινή λογική, μπορεί να μετατραπεί σε αναπτυξιακή αιχμή του δόρατος.

  Εδώ να θυμίσουμε, πως η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής είναι να γίνει μια οργανωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή Φοβόλες και όχι στη θέση Βραγώνι-Οβριόκαστρο. Επίσης να παραχωρηθεί η διαχείριση από τον Ε.Δ.Σ.Δ.Α. στο Δήμο και να ιδρυθεί Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου που θα φιλοξενήσει αυτήν την εγκατάσταση.

  Μια λύση που υποδεικνύει μια διαφορετική και προσφορότερη περιοχή 50 στρεμμάτων την οποία προσφέρει ο δήμος, ξεπερνώντας τις παρωχημένες καταστάσεις ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ. Επιπλέον, προτείνει μια υπερσύγχρονη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων (συγκομιδή, ανακύκλωση, επεξεργασία, παραγωγή ενέργειας) στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογη με αυτές που χρησιμοποιούν τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, χωρίς απόβλητα και υπολείμματα και λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και διεθνώς.

  Για τον Στέφανο Αγιάσογλου, είναι μια υπεύθυνη τοποθέτηση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της Κερατέας, μέσα από μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή, σύγχρονη και οικολογική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού. Μη ξεφεύγοντας μάλιστα και από τα σημερινά γενικά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, τόνισε στο δημοτικό ραδιόφωνο: 


  «Αν είκοσι χιλιάδες άνθρωποι μιας μικρής περιοχής της Αττικής, σε άριστη συνεργασία με τους τοπικούς τους εκπροσώπους, κατάφεραν να αναδείξουν μια κρίση σε αναπτυξιακή διέξοδο, τότε ένας λαός έντεκα εκατομμυρίων, με μπροστάρη έναν ηγέτη που με συνέπεια και επιμονή δείχνει τον δρόμο της ελπίδας, μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές που τον οδήγησε η σημερινή του ηγεσία. Το έχει ξανακάνει στη μακραίωνη ιστορία του. Μπορεί και τώρα».

  από Εφημερίδα Επταήμερο 11/4/2012  Γιώργος Βλάχος:  Λύση για το θέμα των ΧΥΤΥ Κερατέας και Γραμματικού με υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων κατόπιν κοινωνικής συναίνεσης   «Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της Αττικής, το οποίο δυστυχώς διαιωνίζεται και διογκώνεται όσο δεν μπορεί να βρεθεί βιώσιμη λύση. Υπό αυτές τις συνθήκες το μόνο σίγουρο είναι ότι για να επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα και προκειμένου να δοθούν μόνιμες και αποδεκτές λύσεις από την τοπική κοινωνία απαιτείται ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Τέτοιου είδους θέματα λύνονται μόνο με κοινωνική συναίνεση και σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών».

  www.attikipress.gr
  Σχετικά

  9 Μαρ. 2012 ... Το έργο να γίνει στην περιοχή Φοβόλες του Δήμου Λαυρεωτικής σύμφωνα με την 94/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής

  6 Δεκ. 2011 ... Ως γνωστόν ο χώρος που προτείνεται από πλευράς Δήμου Λαυρεωτικής βρίσκεται στην περιοχή Αγ. Ιωάννης (Φοβόλες) ακριβώς δίπλα στον

  16 Ιαν. 2012... τη διαδικασία και πάει μόνος του στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου, 50 στρεμμάτων, όπου δίπλα στον παλαιό ΧΑΔΑ στις Φοβόλες  Ως Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τόλμησα να προχωρήσω σε εισηγήσεις χωρίς προκαταλήψεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση αποβλήτων, που τελικά έγινε πρόσφατα νόμος του κράτους.

  Item Reviewed: Τοποθετήσεις υποψηφίων βουλευτών για την πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Rating: 5 Reviewed By: forkeratea