• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Σεπτεμβρίου 28, 2012

  Σε οριστική λύση για τα αυθαίρετα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος  Ύστερα από πέντε παρατάσεις και περισσότερες από σαράντα τροπολογίες του επίμαχου νόμου 4014, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά προς οριστική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων, με την κατηγοριοποίηση και τη διαβάθμιση των παρανομιών, έχοντας ως βασικό στόχο «να μην αδικηθεί κανείς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.  Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τα αυθαίρετα πρόκειται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν μετά τη λήξη και της τελευταίας παράτασης, στις 31 Ιανουαρίου. Παράλληλα τόνισε ότι η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί μελετά όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες, τόσο για όσους έχουν τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες, όσο και για τους πολίτες που κινήθηκαν εντός του νομικού πλαισίου ευθύς εξ' αρχής.

  Στόχος είναι να κατηγοριοποιηθούν οι παρανομίες και οι μικροπαραβάσεις των αυθαιρέτων στη λογική της ισονομίας και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Σωκράτης Αλεξιάδης, γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος. Παράλληλα, προσέθεσε, γίνεται προσπάθεια να ενοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί ο νόμος με τις τροπολογίες σε ένα κείμενο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και την απλούστευση των διαδικασιών.

  Όσον αφορά τα έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την 1-8-12 έως την 10-9-12, ο μέσος όρος των παραβόλων και προστίμων ανήλθε σε 385.821 ευρώ την ημέρα, ενώ μετά την παράταση τα έσοδα αυξήθηκαν σε 530.888 ημερησίως, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των τακτοποιήσεων.

  Στο μεταξύ, τις μηχανές τους φαίνεται να ζεσταίνουν οι μπουλντόζες για τις κατεδαφίσεις, ενώ είναι ήδη διαθέσιμα 3 εκατ. ευρώ για αυτό τον λόγο από το πράσινο ταμείο. 

  Ενδεικτικά, περισσότερα από χίλια πρωτόκολλα κατεδαφίσεων έχουν κατατεθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων, αν και κάποιες δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα ικανοποιητικά.

  Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε ως κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου επιχειρείται ο αποτελεσματικός συντονισμός και η επίσπευση των απαιτούμενων έργων, με παράλληλη ενδυνάμωση του άξονα τέσσερα του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) με επιπλέον 70 εκατ., ποσόν το οποίο θα διατεθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

  Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε πως η Εκτελεστική Γραμματεία που συστάθηκε από τη διυπουργική επιτροπή παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τηνΕλλάδα, ενώ παράλληλα υπάρχει ενδυνάμωση συνεργασίας με τη μονάδα οργάνωσης της διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ) του υπουργείου Οικονομικών, με παράλληλη συνδρομή της task force, και σημείωσε ότι το ΥΠΕΚΑ θα στηρίξει τις επικαιροποιήσεις των περιφερειακών σχεδιασμών, προς την κατεύθυνση των βελτιώσεων και όχι των ανατροπών.
  ΑΠΕ


  Item Reviewed: Σε οριστική λύση για τα αυθαίρετα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος Rating: 5 Reviewed By: forkeratea