• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Οκτωβρίου 21, 2012

  Λύση στο αδιέξοδο των πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις


  Οι πρυτάνεις συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λαύριο και έπειτα από ομόφωνο ψήφισμα ζητούν να καθορισθεί αμέσως συνάντηση του συντονιστικού τους οργάνου με τον υπουργό Παιδείας, για να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματά τους.

  Ειδικότερα, χαρακτηρίζουν δραματικές τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».

  Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα Πανεπιστήμια τονίζοντας ότι : «Η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων».

  Συζήτηση έγινε και για την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο με συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων. « Σχετικά με το σχέδιο 'Αθηνά'» τονίζουν «απαιτείται η άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών. Δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιμερισθούν περιφερειακά».
   http://new.topontiki.gr


  Item Reviewed: Λύση στο αδιέξοδο των πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις Rating: 5 Reviewed By: administrator