• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Νοεμβρίου 19, 2012

  10πλάσιος φόρος ακινήτων, αν αποτύχουν οι... Δήμοι

  Κυρώσεις στους πολίτες και όχι στην ανεπαρκή δημόσια διοίκηση θα επιβάλονται σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων. Αυτό συνεπάγεται ο αυτόματος μηχανισμός επιβολής μέτρων, που θεσπίστηκε χθες με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υπογράφηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

  Καθώς η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην οριστικοποίηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, που ζητούσε η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, το Υπουργικό Συμβούλιο υπέγραψε τις απαραίτητες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και τις 14 κοινές υπουργικές αποφάσεις, που είχαν χαρακτηρισθεί ως προαπαιτούμενες ενέργειες.

  'Ετσι, σε περίπτωση αποκλίσεων στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού ή του Προϋπολογισμού των ΔΕΚΟ ή του Προϋπολογισμού των ΟΤΑ, θα επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις.

  Στο πλαίσιο του νέου αυτόματου ελεγκτικού μηχανισμού, προβλέπεται για τα υπουργεία, που έχουν αποκλίσεις άνω του 10%, αυτόματη περικοπή 10% των λειτουργικών δαπανών και επιχορηγήσεων, ενώ εάν επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρωθούν οι στόχοι, αυτομάτως θα τοποθετείται επίτροπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο συγκεκριμένο υπουργείο.

  Ειδικότερα, για τις ΔΕΚΟ, το νέο πλαίσιο προβλέπει τριμηνιαίους στόχους, μηνιαία παρακολούθηση και προκαθορισμένα μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων. Αν οι Διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν πιάσουν στους στόχους, αυτομάτως θα τους περικόπτεται ο μισθός, ενώ εάν χάσουν το στόχο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, θα απομακρύνονται από τις θέσεις τους.

  Στους ΟΤΑ, στην περίπτωση αποκλίσεων, καλούνται να πληρώσουν οι Δημότες. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ θα επιβλέπει τους ζημιογόνους Δήμους και θα επιβάλει σε αυτούς μέτρα εξυγίανσης με παρεμβάσεις σε έσοδα και δαπάνες.

  Επίσης, το Παρατηρητήριο θα δύναται να επιβάλει το δεκαπλασιασμό του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις ετησίως, όταν σήμερα το ΤΑΠ κυμαίνεται ανά Δήμο από 0,25 – 0,35 τοις χιλίοις. Μάλιστα, το αυξημένο ΤΑΠ θα επιβάλλεται στους δημότες και τις επιχειρήσεις των υπερχρεωμένων Δήμων μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του εκάστοτε ΟΤΑ.

  Αυτό συνεπάγεται ότι οι δημότες των υπερχρεωμένων δήμων, που σήμερα πληρώνουν 35 ευρώ ΤΑΠ, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με επιβάρυνση της τάξης των 350 ευρώ σε ετήσια βάση.


  Παράλληλα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επέρχονται αλλαγές στον ειδικό λογαριασμό που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω του οποίου διοχετεύονται τα δάνεια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

  Πλέον, τα εμβάσματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα δίνονται σε δόσεις και θα αντιστοιχούν στις άμεσες ανάγκες εξόφλησης ομολόγων. Τέλος, προβλέπεται πως σε περίπτωση υστερήσεως του αριθμού των ιδιωτικοποιήσεων θα λαμβάνονται μέτρα σε επίπεδο Προϋπολογισμού, καθώς απόκλιση από τις αποκρατικοποιήσεις θα συνεπάγεται περικοπή δαπανών.


   http://www.sofokleousin.gr


  Item Reviewed: 10πλάσιος φόρος ακινήτων, αν αποτύχουν οι... Δήμοι Rating: 5 Reviewed By: administrator