• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Ιουνίου 10, 2013

  Έρευνα: Σαθροί οι ''τίτλοι ιδιοκτησίας'' της νήσου Πατρόκλου στη Λαυρεωτική
  Εδώ και χρόνια όλοι γνωρίζουν ότι το νησί «Πάτροκλος», μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Σούνιο, που η απόπειρα πώλησής του, το 1999, είχε συνδεθεί με το σκάνδαλο Σαρόν, ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου.

  Κι όμως: «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι σαθροί», λέει ο δικηγόρος 
  μεγάλης νομικής εταιρείας της Αθήνας, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο μόνος που έχει ελέγξει στο παρελθόν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

  Ο ισραηλινός επιχειρηματίας Νταβίντ Απελ, που διαπραγματευόταν, τότε, με τον κ. Γιατράκο την αγορά του Πάτροκλου, είχε αναθέσει στο ελληνικό γραφείο, μέσω ελβετικής νομικής φίρμας, να ελεγχθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, προφανώς για να είναι σίγουρος πριν προχωρήσει στην επένδυση.

  **«Ο έλεγχος ήταν εξαρχής προβληματικός», λέει ο έλληνας δικηγόρος, «γιατί σήμερα δεν ήταν σαφές σε ποια περιοχή ανήκει το νησί, δηλαδή στην Κερατέα ή στη Λαυρεωτική. Όταν καταφέραμε, τελικά, να ελέγξουμε τους τίτλους, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν καθαροί.»

  Ενδιαφέρον θα είχε, όπως παρακινεί, να ελέγξει κανείς αν ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο: «Κάποιοι επιτήδειοι», συνεχίζει, «έβαλαν στο χέρι το νησί το οποίο τελικά κατέληξε μέσω ενός πρόχειρου "προσύμφωνου" στην οικογένεια Γιατράκου. Οι συνθήκες, δηλαδή, κάτω από τις οποίες ο Πάτροκλος περιήλθε στα χέρια του Γιατράκου είναι εξαιρετικά συγκεχυμένες. Κατά τη γνώμη μου, στην υπόθεση θα μπορούσε να επέμβει κάλλιστα το ελληνικό Δημόσιο».


  Το ναυάγιο της πώλησης

  Ο Έλληνας δικηγόρος δεν δέχτηκε, τελικά, να βάλει την υπογραφή του και μάλιστα συμβούλευσε τους Ισραηλινούς να μην καταβάλουν την προκαταβολή γιατί «τα πράγματα δεν ήταν κατά πολύ καθαρά.»

  Όσοι παρευρέθηκαν στις διαπραγματεύσεις εκείνες θυμούνται πως ο πατέρας Γιατράκος είχε γίνει έξαλλος με τον Αθηναίο δικηγόρο, θεωρώντας πως αυτός είναι υπεύθυνος για το ναυάγιο της αγοραπωλησίας. Πιθανώς από τη μεριά του δεν είχε άδικο γιατί, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τελικά χάλασε το πρότζεκτ πώλησης του νησιού.

  *Ο Γεώργιος Βούλγαρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Σελήνη», η οποία είχε συσταθεί για την προώθηση του σχεδίου, εξηγεί: «Αναθέσαμε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και του εξωτερικού να ελέγξουν του τίτλους. Η ιδιοκτησία Γιατράκου δεν ήταν καθαρή και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν προχώρησε η πώληση.

  »Αν ο Πάτροκλος ανήκε πραγματικά στο Γιατράκο η δουλειά θα είχε τελειώσει τότε».

  *Εδώ και χρόνια τα αδέλφια Πέτρος, Καίσαρας και Πάτροκλος Γιατράκος (πήρε το όνομά του από το νησί), που ήταν κτηματίες -όπως δηλώνουν στο Υποθηκοφυλακείο- παρουσιάζονται, μαζί με τον πατέρα τους, που σήμερα δε ζει πια, ως ιδιοκτήτες του νησιού Πάτροκλος: «Η οικογένειά μας βρέθηκε εκεί στη δεκαετία του '60», λέει ο Πέτρος Γιατράκος, «όταν το αγοράσαμε από την οικογένεια Εμμανουήλ Μπενάκη».

  **Ο αδελφός του, Καίσαρας, υποστηρίζει ότι «το 1946 περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας το σύνολο της έκτασης έναντι 13 εκατ. δρχ. Ο παππούς μας έτρεφε ζώα στο νησί από τις αρχές του αιώνα».

  - Ψάχνοντας στο υποθηκοφυλακείο Κερατέας για την ιδιοκτησία του νησιού καταφέραμε να φθάσουμε μέχρι το 1945. Φαίνεται, όμως, ότι η αρχή του μίτου βρίσκεται πολύ πιο πίσω.

  - Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες ήταν περισσότεροι από έναν. Στα χέρια της οικογένειας Μπενάκη μέρος του Πάτροκλου έρχεται το 1945, όταν το αγοράζει από κάποιον Αδαμάντιο Γιαγλόπουλο.

  - Το 1962 η κόρη Μπενάκη (Αικατερίνη Τσίγκα) πουλάει το τμήμα του νησιού, που κληρονόμησε από τον πατέρα της, στην οικογένεια Γιατράκου.
  Αγορές μέχρι το 1985

  - Από τότε, όμως, ο Γιατράκος συνεχίζει να αγοράζει κομμάτια για να συμπληρώσει το παζλ: το 1975 από τον Παύλο Μιχαλέλη και 10 χρόνια αργότερα από έναν Αδαμάντιο Ελευθερόπουλο, επιχειρηματία του Πειραιά.

  **Σύμφωνα με το νομαρχιακό σύμβουλο Ανατολικής Αττικής, Στ. Ιατρού, «είναι εξαιρετικά ασαφής ο τρόπος που απέκτησε την ιδιοκτησία η οικογένεια Γιατράκου, ενώ δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν ελέγχει το σύνολο του νησιού και αν υπάρχει μερίδιο στο Δημόσιο. Ο μόνος τρόπος να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι να κάνει έλεγχο τίτλων το ελληνικό Δημόσιο». 

  ΕΡΕΥΝΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ν. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  Διαβάστε σχετικά:

  Πωλείται το νησί “Πάτροκλος” στη Λαυρεωτική! Καναδική ιστοσελίδα, βάζει πωλητήριο!


  «Νησάκι στην Αττική, 3 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, με φως νερό, τηλέφωνο, πωλείται σε τιμή ευκαιρίας για τουριστική αξιοποίηση». Κάπως έτσι, αγγελία που έχει αναρτηθεί σε καναδική ιστοσελίδα, βάζει πωλητήριο στο περίφημο νησάκι Πάτροκλος. Η αγγελία πώλησής του βάζει ως τιμή......


  Οι Πωλήσεις της ντροπής


  Φωνάζουμε δεν φωνάζουμε, αποτελεσματικότητα δεν έχουμε γιατί μας λείπει το τσαγανό.Ιστολόγια αγανακτισμένων και αποφασισμένων στο ίντερνετ που διαλαλούν “τίποτα δεν πουλάμε“.Λόγια που τα παίρνει ο αέρας και αμέσως μετά ξεχνιούνται. Ο εθνικός πλούτος στο σφυρί!! Όμως, κάποιοι άλλοι είναι πιο παραγωγικοί!......


  Όλα στο σφυρί... Τώρα θέλουν fast track και για τον "Πάτροκλο" της Λαυρεωτικής


  Του Δημήτρη Δελεβέγκου Κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο (267 π.Χ. - 261 π.Χ), ο Πάτροκλος, στρατηγός του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου δημιούργησε σε αυτό στρατόπεδο, προκειμένου να συνδράμει στη μάχη της Αθήνας και της Σπάρτης κατά των Μακεδόνων. Σήμερα το ιδιωτικό νησί «Πάτροκλος», που απέχει 65 χιλιόμετρα......


  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ"


  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» σας προσκαλεί στην εκδρομή που οργανώνει στο ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ για την εκδήλωση μνήμης των θυμάτων του ναυαγίου ORIA (8 Φεβρουαρίου 1944 – 4100 Ιταλοί στρατιώτες).  Μαζί μας θα είναι και ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πίζας GIUSEPPE......


  Φόρος τιμής στους νεκρούς του πλοίου ORIA


  Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «ΧΡYΣΗ ΤΟΜΗ», την οποία στήριξε ο Δήμος Σαρωνικού, αποδόθηκε σε μια σεμνή και λιτή τελετή, ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στους 4.074 νεκρούς στρατιώτες του πλοίου ORIA. Εν συντομία......

  Item Reviewed: Έρευνα: Σαθροί οι ''τίτλοι ιδιοκτησίας'' της νήσου Πατρόκλου στη Λαυρεωτική Rating: 5 Reviewed By: forkeratea