• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Ιουλίου 09, 2013

  Εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες σε κινητικότητα


  Σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί θα σύρουν τον... χορό της διαθεσιμότητας, προκειμένου να δοθούν στην τρόικα τα πρώτα ονόματα υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο καθεστώς μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσουν δημοτική αστυνομία και πλεονάζον προσωπικό από τα υπουργεία. Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις για την εκταμίευση της δόσης, θα υπάρχει ρητή αναφορά για την κατάργηση των εν λόγω δημοτικών υπηρεσιών, προκειμένου το προσωπικό του να μπει σε οκτάμηνη διαθεσιμότητα. Οι αποφάσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, έχουν ήδη ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και στους κόλπους των αιρετών που δηλώνουν αντίθετοι στην αποψίλωση της Αυτοδιοίκησης από βασικές υπηρεσίες της.

  Ειδικότερα, βάσει της συμφωνίας που επήλθε ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις η διαθεσιμότητα θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, μέχρι το τέλος Ιουλίου σε διαθεσιμότητα θα υπαχθούν 2.200 σχολικοί φύλακες, 2.000 πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί, καθώς και 50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που περισσεύουν σύμφωνα με τη νέα δομή του υπουργείου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε διαθεσιμό­τητα-κινητικό­τητα πρόκειται να υπαχθούν 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι, 2.000 υπάλληλοι υπουργείων λόγω της νέας δομής τους, 1.500 εκπαιδευτικοί που φέρονται να μην ασκούν καθήκοντα. καθώς και περίπου 1.200 υπάλληλοι δημοτικών φορέων.
  Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει δεσμευθεί για άλλες 12.500 διαθεσιμότητες μέχρι το τέλος του έτους και με δεδομένο ότι οι μαζικές «δεξαμενές» πλέον εξαντλούνται, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να προκύψει μέσα από αξιολόγηση δομών και εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν εκ νέου οριζόντιες λύσεις μαζικών απομακρύνσεων, ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί για ακόμη μια φορά να βρεθεί στο στόχαστρο, όπως, για παράδειγμα, με την περίπτωση των σχολικών καθαριστριών. Παράλληλα, εν ισχύ βρίσκεται και η δέσμευση για τις 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους. Προς το παρόν η ελληνική πλευρά «μετρά» στον στόχο τους 2.600 απολυμένους της ΕΡΤ, ωστόσο η τρόικα αναμένει τις οριστικές αποφάσεις για εκείνους που θα επαναπροσληφθούν, προκειμένου να έχει τον τελικό αριθμό απολυμένων και να γνωρίζει πόσοι υπολείπονται μέχρι τον στόχο των 4.000. Σίγουρα πάντως στον στόχο των απολύσεων θα συμβάλει και η διαθεσιμότητα, καθώς ένας μεγάλος αριθμός διαθεσίμων τελικώς δεν θα επαναπορροφηθεί.
  Τα προβλήματα που προκύπτουν από τα προωθούμενα σχέδια της κυβέρνησης έθεσε χθες η ΚΕΔΕ υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μεταξύ άλλων οι αιρετοί σημείωσαν την απώλεια εσόδων από τις κλήσεις και τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αρμοδιότητες που ασκούσε η δημοτική αστυνομία.
  Για τον σκοπό αυτό στη σημερινή νέα συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα μέρους των δημοτικών αστυνόμων προκειμένου να παραμείνουν στους δήμους, καθώς πρόκειται για προσωπικό αυξημένων προσόντων. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η συνάντηση της ΠΟΕ ΟΤΑ με τους υπουργούς. Οι εργαζόμενοι στους δήμους προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία, κρατώντας για ακόμη μια μέρα κλειστούς τους ΟΤΑ, που χθες δεν λειτούργησαν ύστερα από απόφαση της ΚΕΔΕ.

  Του Ηλία Μπενέκου


  Item Reviewed: Εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες σε κινητικότητα Rating: 5 Reviewed By: forkeratea