• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Ιουλίου 17, 2013

  Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ELDORADO ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ





  «Ελάτε στην Ιερισσό να το γιορτάσουμε»

  Με μια λιτή ανακοίνωση-χρυσάφι για τους κατοίκους της Χαλκιδικής η καναδική εταιρεία Ελντοράντο αναστέλλει την εξόρυξη σε Ελλάδα (Σκουριές και Πέραμα) και Ρουμανία τουλάχιστον μέχρι το 2016 ή 2017 λόγω της πτώσης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

  Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν οι ταραχές και η αντίδραση των πολιτών στη Χαλκιδική έπαιξαν κάποιον ρόλο στην απόφαση της El Dorado Gold. Πάντως η εταιρεία αποφάσισε να μην προχωρήσει την εξόρυξη χρυσού και στις Σκουριές μέχρι το 2016.

  Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, είναι η υποχώρηση στην τιμή του χρυσού που αναγκάζει τον κολοσσό να αναθεωρήσει το ύψος του επενδυτικού της προγράμματος και να προχωρήσει σε περικοπές.

  Σύμφωνα με το Reuters αλλά και το Bloomberg, η εταιρεία θα δαπανήσει φέτος 430 εκατ. δολάρια αντί για 670 εκατ. δολάρια, όπως ήταν το αρχικό της σχέδιο. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός της για έρευνες μειώθηκε στα 51 εκατ. δολ. από 98,5 εκατ. δολ.

  Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε και τη μετάθεση της έναρξης παραγωγής σε σειρά έργων, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, δηλαδή σε Σκουριές και Πέραμα, όπου θα αρχίσουν – συνεχιστούν το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

  Επίσης μετέθεσε για το 2016 ή 2017 την έναρξη παραγωγής στο μεταλλείο Certej της Ρουμανίας. ενώ ανέβαλε και την επέκταση του ορυχείου στην Τουρκία μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές των μετάλλων.
  Να σημειωθεί πως η El Dorado Gold προβλέπει πως η παραγωγή χρυσού φέτος θα ανέλθει σε 745.000 ουγγιές με κόστος 520 δολ. ανά ουγγιά.




  Δελτίο Τύπου

  Η Eldorado Gold Corp. ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή έναρξης παραγωγής κατά ένα έτος (2016) στις Σκουριές Χαλκιδικής καθώς και σημαντική μείωση των δαπανών της. Για τις αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα και τον προϋπολογισμό, η εταιρεία επικαλείται τη σημαντική πτώση της τιμής του χρυσού.

  Αν και εταιρείες όπως η Eldorado Gold, ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τις χρηματιστηριακές τιμές και τα περιθώρια κέρδους τους, θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιου είδους “επενδύσεις” δεν γίνεται να προχωρήσουν χωρίς την κοινωνική αποδοχή και είναι αναπόφευκτο τελικά να αποτύχουν.

  Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην καταστροφική “επένδυση” της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. θα συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί ότι κανένα εταιρικό κέρδος δεν θα είναι σημαντικότερο από τις ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

  ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:
  http://ierissiotes.blogspot.gr/




  Item Reviewed: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ELDORADO ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Rating: 5 Reviewed By: forkeratea