• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Οκτωβρίου 17, 2013

  ΚΕΦΑΛΟΣ: Ένας μύθος στις δυτικοευρωπαϊκές τέχνες


    Ο Κέφαλος, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν αττικός ήρωας, επώνυμος του δήμου Κεφαλής και γενάρχης του γένους των Κεφαλίδων που από την Κεφαλή* μετακόμισαν στον Θορικό και από εκεί στην Αθήνα.  Στη μυθολογία ο Κέφαλος είναι γνωστότερος από δύο ερωτικές περιπέτειες. Η πρώτη προέκυψε από το ερωτικό πάθος που ενέπνευσε στην Ηώ (Αυγή) η οποία τον άρπαξε και τον μετέφερε μακριά στη Συρία. Η δεύτερη περιπέτεια προέκυψε από τον τραγικό θάνατο της ζηλότυπης γυναίκας του Πρόκριδας, της κόρης του Αθηναίου βασιλιά Ερεχθέα. Σύμφωνα με  άλλο μύθο, ο Κέφαλος εξεστράτευσε εναντίον των Τηλεβόων στην Κεφαλληνία και τους έδιωξε. Έτσι το νησί φέρει το όνομά του.


    Ο μύθος του Κέφαλου κληροδοτήθηκε στη Δύση μέσω του πολύτομου έργου Μεταμορφώσεις, του κορυφαίου Λατίνου ποιητή Οβίδιου. Έκτοτε, ο Κέφαλος μετατράπηκε σ’ έναν επικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς ο οποίος αναπτύχθηκε σε νεότερα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων τρόπων αισθητικής έκφρασης καθώς και σε ποιήματα, θεατρικά έργα, όπερες και µπαλέτα.    

  Η ευρεία καλλιτεχνική παραγωγή καλύπτει όλα τα κινήματα μετά τον Μεσαίωνα: Αναγέννηση, Μανιερισμό, Βενετσιάνικη Σχολή, Μπαρόκ, Ροκοκό, Νεοκλασικισμό, Ρομαντισμό, Ρεαλισμό, Μοντέρνα Τέχνη. Διαφορετικοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τους δύο μύθους και τους αναπαρέστησαν συναρπαστικά, φορτισμένους με εντάσεις, συγκινήσεις και συμβολισμούς. 

  Σήμερα τα έργα αυτά κοσμούν συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου και σπουδαίων γκαλερί.

    Στο πρώτο μέρος της εισήγησης δίνεται ο μύθος που έπλασε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος για τον ήρωα Κέφαλο, οι αρχαίες πηγές και παρουσιάζεται η αρχαία εικονογραφία. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται και περιγράφονται έργα κορυφαίων ευρωπαίων καλλιτεχνών (Πιέρο ντι Κόζιμο, Βερονέζε, Αγκοστίνο Καράτσι, Ρούμπενς, Νίκολας Πουσέν, Κλώντ Λορραίν, Φρανσουά Μπουσέρ, Φραγκονάρ, Τζων Φλάξμαν, Ουίλλιαμ Τέρνερ, Πικάσσο κ.ά.), εμπνευσμένα από τους δύο δημοφιλείς μύθους του.

  * τοποθετείται στις ανατολικές παρυφές της κωμόπολης Κερατέας, θέση Μεσοχώρι  

  Ιατρού Δημήτριος, γραφίστας, πτυχιούχος Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ, Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού
  Διαβάστε σχετικά:
   ΙΕ’ Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ. Αττικής στο ΚορωπίΙΕ’ Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ. Αττικής στο Κορωπί
  Εισηγήσεις που αφορούν την περιοχή της Λαυρεωτικής παραθέτουμε παρακάτω: ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ.                               ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/10/2013  17:30  Ιατρού Γεώργιος, Μαθηματικός, Η στάση του…
  Item Reviewed: ΚΕΦΑΛΟΣ: Ένας μύθος στις δυτικοευρωπαϊκές τέχνες Rating: 5 Reviewed By: forkeratea