• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Νοεμβρίου 19, 2013

  2η Συνάντηση Εθνοτοπικών Συλλόγων Ανατολικής Αττικής

  Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 η 2η συνάντηση των Εθνοτοπικών Συλλόγων της Ανατολικής Αττικής.

  Το Κλειστό Γυμναστήριο Λαυρίου, που φιλοξένησε την εκδήλωση, γέμισε από πολίτες της Ανατολικής Αττικής που ήρθαν και απόλαυσαν μια όμορφη βραδιά, γεμάτη με μουσικές και χορούς από όλα σχεδόν τα μέρη της χώρας μας.

  Η Αντιπεριφερειάρχης Κα Χρυσάνθη Κισκήρα κατά το χαιρετισμό της αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Αττικής που την καθιστούν παράγοντα δυναμικής ανάπτυξης όλης της Περιφέρειας Αττικής, στο έργο που γίνεται την τελευταία τριετία στην περιοχή μας καθώς και στην ιδιαίτερη σημασία της ανάδειξης του πολιτισμού και της παράδοσης.
  Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της παρατίθεται εδώ:
  «Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,
  Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
  Αγαπητοί Δήμαρχοι,
  Κυρίες και Κύριοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης,
  Αγαπητοί πολίτες της Ανατολικής Αττικής,
  Σας καλωσορίζω στην 2η συνάντηση Εθνοτοπικών Συλλόγων της Ανατολικής Αττικής στο Λαύριο.
  Απόψε όλη η παράδοση της Ελλάδας ενώνεται και ζωντανεύει στην Ανατολική Αττική.
  Με ορμητήριο το λιμάνι του Λαυρίου, θα αρμενίσουμε σε όλη τη χώρα με μουσικές και χορούς από τις πατρίδες μας, από τις πατρίδες των γονιών μας και των παππούδων μας.
  Για την αποψινή εκδήλωση θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους δούλεψαν εθελοντικά και σκληρά για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
  Ευχαριστώ θερμά το Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή για την ευγενική παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου.
  Ευχαριστώ όλους τους συλλόγους και όλους εσάς για τη συμμετοχή σας.
  Κύριε Δήμαρχε σας υποσχεθήκαμε ότι θα στηρίξουμε και θα αναδείξουμε την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό του Δήμου σας.
  Το υλοποιούμε με τον προϋπολογισμό του 2014 της Περιφέρειας Αττικής όπου εντάχθηκαν με πίστωση 1.645.000 ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας του Λαυρίου.
  Η Γαλλική Σκάλα ήταν πάντα στο πέρασμα των αιώνων και θα παραμείνει για την πόλη του Λαυρίου κα τους  κατοίκους της σημείο αναφοράς και μνήμης της ιστορίας της Λαυρεωτικής.
  Επίσης εντάχθηκε πίστωση 200.000 ευρώ για τον περιορισμό της καταστροφής και τη διάσωση των φοινικοειδών.
  Το Φοινικόδασος του Λαυρίου, το μοναδικό αυτό για τα ελληνικά δεδομένα μνημείο της φύσης και σύμβολο της πόλης του Λαυρίου που χρονολογείται από το 1880, κινδυνεύει άμεσα με ανεπανόρθωτη ζημιά που ισοδυναμεί με αφανισμό, αφού είναι εμφανής ήδη η καταστροφή αρκετών δέντρων από το ‘’κόκκινο σκαθάρι’’.
  Κυρίες και Κύριοι,
  Η Ανατολική Αττική αποτελεί πύλη εισόδου-εξόδου της Μητροπολιτικής Αθήνας.
  Χρειάζονται επιλεγμένες υποδομές, χώροι υποδοχής αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, ριζική ανάδειξη και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, με την ανάπτυξη των ακτών μας, των λιμένων και του φυσιολατρικού και θρησκευτικού τουρισμού μας.
  Με την πίστη μου αυτή, και με τη δεδομένη βούλησή μου ότι αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο στην Ανατολική Αττική εργάζομαι εντατικά, και συχνά αθόρυβα, προς την κατεύθυνση αυτή.
  Δε χαλαρώνουμε.
  Δεν εφησυχάζουμε.
  Δουλεύουμε κάθε μέρα σκληρά, αποτελεσματικά, εκτελώντας τα έργα έγκαιρα, με διαφάνεια και το σημαντικότερο, χωρίς να επιβαρύνουμε τον πολίτη αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ.
  Σε καμία περίπτωση δε θριαμβολογούμε. Ούτε και έχουμε την αυταπάτη ότι το ΕΣΠΑ είναι πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα, λειτουργεί όμως ως αντίβαρο στην κρίση.
  Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά με τα έργα που εντάσσονται και ολοκληρώνονται και αλλάζουν το τοπίο σιγά σιγά στην Ανατολική Αττική.
  -Με έργα τεχνικά που βελτιώνουν τις υποδομές από τις οποίες έπασχε τόσο η Ανατολική Αττική,
  -με κοινωνικά έργα που έχουν ανάγκη οι οικογένειες που πλήττονται βάναυσα από την κρίση
  -αλλά και με περιβαλλοντικά έργα των οποίων η προώθηση είναι θέμα ποιότητας ζωής και πολιτισμού.
  Σήμερα στην Ανατολική Αττική, με πόρους του ΕΣΠΑ, έχουν ολοκληρωθεί, είναι σε εξέλιξη και υπό ένταξη έργα ύψους 119.023.217,75 εκατομμυρίων ευρώ.
  Ακόμα, την τελευταία τριετία με ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη έργα οδοποιίας, κοινωνικών υποδομών, αντιπλημμυρικής προστασίας, συνολικού κόστους 52.372.977,35 ευρώ.
  Ακόμα, την τελευταία τριετία εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Αττικής έργα ύψους 74.365.047,64 εκ ευρώ με φορείς υλοποίησης τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
  Ένα χρόνο πριν, από αυτό εδώ το βήμα είχαμε μιλήσει για ένα πολύ σημαντικό έργο, που βρισκόταν ακόμα στα χαρτιά, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων περιοχών Κορωπίου- Παιανίας.
  Ήδη υπογράφτηκε η σύμβαση και αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων του Δήμου Κορωπίου και του Δήμου Παιανίας, μήκους 81 χιλιομέτρων, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
  Σταθερή μου επιδίωξη είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών δίνοντας ταυτόχρονα ελπίδα και προοπτική.
  Αντικαθιστώντας την απαισιοδοξία με δημιουργία και όραμα.
  Εμείς οι σημερινοί Έλληνες, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, δεν μπορεί παρά να αντλήσουμε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε μέσα από την ιστορία και την παράδοση.
  Η Εθνική Ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, παραγωγικό και πολιτιστικό.
  Χρειάζεται μια προβολή της Ελλάδας στο μέλλον βγαλμένη από την ιστορία της, που θα προσανατολίζει και θα συνθέτει κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις.
  Είμαστε ως λαός ανθεκτικός και θυμωμένοι, θυμωμένοι και στοχαστικοί και όχι ηττημένοι. Μέσα στη δύνη της κρίσης, μπορεί να κατακτηθεί μια νέα εθνική αυτογνωσία και να οικοδομήσουμε μια νέα πατριωτική υπερηφάνεια.
  Σεβόμαστε το παρελθόν Αξιοποιούμε το παρόν με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον.
  Μπορεί να είναι χιλιοειπωμένο, είναι όμως πιο επίκαιρο από ποτέ:
  Αν αδρανήσουμε και δεν στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν χωρίς μνήμες, χωρίς ιστορία.
  Τα παιδιά μας είναι το μέλλον του τόπου και η πιο ακριβή κληρονομιά που αφήνει ο καθένας μας στον κόσμο αυτό.
  Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής, η Πολιτεία, το Σχολείο αλλά και η Οικογένεια καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της Παράδοσης στη σκέψη και τις ψυχές των νέων ανθρώπων.
  Είναι μια μορφή αντίστασης στην αλλοτρίωση, να δώσουμε νέα πνοή στα ήθη και τα έθιμά μας, στις παραδοσιακές μουσικές και τους χορούς.
  Να κάνουμε τη νεολαία να βρει το λόγο να τα αγαπήσει και να τα κάνει κομμάτι της κουλτούρας και της ψυχαγωγίας της.
  Να νιώθει περήφανη ουσιαστικά, όχι εθιμοτυπικά, για την ιστορία μας, την εθνική μας ταυτότητα και την πλούσια παράδοση που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.
  Κυρίες και Κύριοι,
  Ο πολιτισμός είναι η ουσιαστική έκφραση της ψυχής ενός λαού.
  Γνωρίζουμε και εκτιμούμε έναν λαό μέσα από την πολιτισμική του δημιουργία.
  Μέσα στα τραγούδια και τη μουσική κατατίθεται ό,τι ιερότερο και πιο πολύτιμο έχει.
  Στην Ανατολική Αττική ΤΟΛΜΟΥΜΕ να ενθαρρύνουμε τις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.
  Στην Ανατολική Αττική ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ σε έναν πολιτισμό που θα μπορεί χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, να αφήσει το χνάρι του σε συνοικίες, σε τοπικές κοινωνίες με πλούσια πολιτιστική παράδοση.
  ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για την υποστήριξη κάθε πρωτοβουλίας που προβάλλει την παράδοσή μας.
  ‘’Πριν εκλείψουμε εμείς, ας συγκεντρώσουμε την κληρονομιά μας και ας την προσφέρουμε στα παιδιά μας’’.
  Δε χρειάζεται σπατάλη χρημάτων για να προβάλεις την παράδοση.
  ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ:
  ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ.
  Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή 2η συνάντηση των Εθνοτοπικών Συλλόγων της Ανατολικής Αττικής.
  Πρόκειται για μια φιλόδοξη εκδήλωση που σκοπό έχει να φέρει σε επαφή τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής με όλη την Ελλάδα, με τους τόπους καταγωγής των περισσότερων από εμάς, και έτσι με τρόπο συνεκτικό να καλυφθεί κατά το δυνατόν το σύνολο της πολιτιστικής παράδοσης της Ανατολικής Αττικής.
  Να έρθουμε όλοι πιο κοντά.
  Μέσα από την διαφορετικότητα των τρόπων σκέψης και μέσα από την πολυμορφία των απόψεων θέλουμε να συμβάλουμε στην εδραίωση της κοινωνικής συνοχής.
  Να αφήσουμε πίσω ό, τι μας χωρίζει και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που μας ενώνει δημιουργικά.
  Όλοι οι χορευτές μας, μικροί- μεγάλοι, συμμετέχοντας δυναμικά σε αυτή την εκδήλωση, θέλουν να μας δείξουν με το δικό τους τρόπο, μέσω του χορού, ότι σέβονται το παρελθόν, ζουν το παρόν και οραματίζονται το μέλλον.
  Αγαπούν την Ελλάδα γι’ αυτό δεν αρνούνται τις ρίζες τους, την ταυτότητά τους, το διαχρονικό Πολιτισμό τους.
  Και όπως λέει και ο στίχος ‘’Από πείσμα και τρέλα θα ζω σε ετούτη τη χώρα ώσπου να βρω νερό, γιατί ανήκω εδώ’’.
  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Περιφερειάρχης Κος Γιάννης Σγουρός, εγώ και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ανατολικής Αττικής θα είμαστε πάντοτε, αρωγοί, ενεργοί συμπαραστάτες και ανιδιοτελείς συνοδοιπόροι στις συλλογικές προσπάθειες για τη διαρκή αναβάθμιση του πολιτισμού μας.
  Με αυτά τα λόγια σας καλώ να γίνουμε όλοι απόψε μια μεγάλη παρέα.
  Αγαπητοί πολίτες της Ανατολικής Αττικής «ας κρατήσουν οι χοροί στον τόπο μας γιατί των ‘Ελλήνων οι Κοινότητες ξέρουν να φτιάχνουν άλλους Γαλαξίες»
  Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας.
  Καλή διασκέδαση»
  Στο παραπάνω πλαίσιο λοιπόν  πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση των Εθνοτοπικών Συλλόγων της Ανατολικής Αττικής, με τίτλο «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΉ». Ήταν μια φιλόδοξη εκδήλωση που κατάφερε και έφερε σε επαφή τους πολίτες της Ανατολικής  Αττικής με όλη την Ελλάδα, με τους τόπους καταγωγής των περισσότερων από εμάς.
  Οι εθνοτοπικοί σύλλογοι της Ανατολικής Αττικής, που έχουν επωμιστεί το τιμητικό φορτίο της διαφύλαξης των εθνικών μας παραδόσεών ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας χάρισαν ένα πολύ όμορφο θέαμα.
  Όλοι οι χορευτές φορώντας τις υπέροχες παραδοσιακές φορεσιές, οι οποίες υποδηλώνουν την περιοχή από όπου προέρχονται οι χοροί, μας μετέφεραν ένα έντονο μουσικοχορευτικό κλίμα από όλα τα μέρη της Ελλάδος.
  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Κος Κώστας Μανιάτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής Κος Δημοσθένης Μπαρούτας και  ο Κος Γιάννης Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Κος Κώστας Λεβαντής, ο Υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ Κος Σωτήρης Ζώτος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαυρίου Κος Χαράλαμπος Χιώνης καθώς και Διευθυντές Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων της Ανατολικής Αττικής. 
  Η Κα Χρυσάνθη Κισκήρα ευχαριστεί όλους εκείνους που στήριξαν και τίμησαν με την παρουσία τους την 2ησυνάντηση Εθνοτοπικών Συλλόγων Ανατολικής Αττικής, και ιδιαίτερα τους κάτωθι συλλόγους που  κόσμησαν με τα χορευτικά τους συγκροτήματα την εκδήλωση:
  -          Σύλλογος Κρητών Λαυρίου «Η Μεγαλόννησος»
  -          Σύλλογος Κρητών Μεσογείων «Ο Ψηλορείτης»
  -          Σύλλογος Κρητών Γλυκών Νερών – Παλλήνης «Το Κρι-Κρι»
  -          Σύλλογος Κρητών Γέρακα «Η Μεγαλόνηννησος»
  -          Σύλλογος Κρητών Ωρωπού και Περιχώρων ΔΙΚΤΑΙΟΙ-ΚΑΣΤΡΙΝΟΙ
  -          Σύλλογος Πελοποννησίων Αχαρνών «Θ.Κολοκοτρώνης»
  -          Σύλλογος Θεσσαλών Μεσογείων «Ο Δευκαλίωνας»
  -          Πανθεσσαλικός Σύλλογος Λαυρίου
  -          Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αττικής «Ο Άγιος Θωμάς»
  -          Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυρίου «Η Μικρασία»
  -          Σύλλογος Μικρασιατών  και Χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Παλάτια Ωρωπού
  -          Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής – Μεσογαίας-Αττικής «Η Αγ. Ειρήνη»
  -          Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας
  -          Σύλλογος Θρακιωτών Ανατολικής Αττικής και Μεσογαίας
  -          Σύλλογος Μακεδόνων Λαυρίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
  -          Σύλλογος Ηπειρωτών Αρτέμιδας
  -          Σύλλογος Ηπειρωτών Παιανίας
  -          Πανηπειρωτικός Σύλλογος Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Κορωπί
  -          Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής «Ο Πύρρος»
  -          Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου, Ωρωπού, Κορωπίου


  Item Reviewed: 2η Συνάντηση Εθνοτοπικών Συλλόγων Ανατολικής Αττικής Rating: 5 Reviewed By: forkeratea