• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Νοεμβρίου 19, 2013

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ  Μετά από την επιτυχή σύναψη σύμβασης κατασκευής του έργου αποκατάστασης παραλίας του Θορικού από την Περιφέρεια Αττικής τον περασμένο Ιούνιο, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο χώρο. Για όσους αναρωτιούνται για το τι ακριβώς υλοποιείται στη γνωστή και -εδώ και χρόνια-  επιβαρυμένη περιβαλλοντικά ακτή της Μπλέντας εξ αιτίας της έντονης μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικής και Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων, η παρούσα δημοσίευση στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων της Λαυρεωτικής, με απλά λόγια, σχετικώς με τις προαναφερθείσες εργασίες.

  Στο συγκεκριμένο χώρο θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής για τους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, ο ανάδοχος του έργου αναλαμβάνει το έργο εξυγίανσης των θειούχων απορριμμάτων. Θα εφαρμοστεί δηλαδή μία μέθοδος εξουδετέρωσης των θειούχων απορριμμάτων. Αφού πραγματοποιηθεί εκσκαφή τους, θα αδρανοποιηθούν με τη βοήθεια του ασβεστολίθου και θα σκεπαστούν με την προσθήκη άλλων  ειδικών υλικών. Παράλληλα με την παρέμβαση εξυγίανσης των απορριμμάτων αυτών, όγκου 8.600 κυβικών μέτρων, ο ανάδοχος θα προβεί σε περαιτέρω έργα, όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αναχώματος για την προστασία των αποτιθέμενων υλικών, προετοιμασία προστατευτικών στρωμάτων αποστράγγισης ομβρίων υδάτων. Σε όλη την περιοχή δε, θα εφαρμοστεί και η τεχνική του γεωχημικού φραγμού, χαμηλής διαπερατότητας, ώστε τα στερεά επικίνδυνα κατάλοιπα να παραμένουν στα κατώτερα στρώματα του εδάφους. Τέλος, η έκταση στην οποία γίνεται η παρέμβαση, δηλαδή τα 5.300 περίπου τ.μ. θα καλυφθεί με φυσική γη, με την προσθήκη φυτών (φυτοκάλυψη).
  Το σημαντικό αυτό έργο υποδομής παρουσιάζει δύο πλεονεκτήματα: όχι μόνο την περιβαλλοντική εξυγίανση ενός χώρου μέσω της εξουδετέρωσης επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ουσιών, που αποτελούν ρυπογόνα κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αλλά και τη δημιουργική ανάπλασή του και μεταμόρφωσή του σε χώρο αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών. Η ένταξή του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε δύο χρόνια.
  Ελπίζοντας στο άριστο αποτέλεσμα των εργασιών αυτών, οφείλουμε να παρακολουθούμε την πρόοδό τους και να κατανοήσουμε τις παραμέτρους και τη θετική επίπτωση ενός τέτοιου έργου στο περιβάλλον της Λαυρεωτικής και στη ζωή της πόλης.

  Ιωάννης Ξεφτέρης

  Δημοτικός Σύμβουλος  Item Reviewed: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ Rating: 5 Reviewed By: forkeratea