• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Φεβρουαρίου 25, 2014

  Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ «¨128¨ Κερατέα: Μια πραγματική ιστορία»


  Στις κινηματογραφικές αίθουσες του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα ταξιδέψει από τις 14 Μαρτίου το ντοκιμαντέρ  «¨128¨ Κερατέα: Μια πραγματική ιστορία», που  καταγράφει την τιτάνια προσπάθεια των κατοίκων της Κερατέας και του Λαυρίου, να αποτρέψουν  την δημιουργία τεράστιας χωματερής μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.

  Το ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν δύο συντοπίτες μας, ο Βάιος Σύρρος και ο Γρηγόρης Οικονομίδης, όπως έγινε γνωστό από την διοργανώτρια αρχή, έχει επιλεγεί για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, στην ενότητα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ.
  Αυτή η σημαντική εξέλιξη αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στο φιλόδοξο στόχο που είχαν θέσει εξ αρχής οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, να κάνουν ευρύτερα γνωστό τον σκληρό αλλά τίμιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας και του Λαυρίου.
   Σε μια προσπάθεια να δοθεί με ρεαλιστικό τρόπο η νεότερη ιστορία του τόπου μας, αποκαθιστώντας  την αλήθεια στην κοινή γνώμη της χώρας, καταρρίπτοντας μύθους, συκοφαντίες και εικασίες που στο πέρασμα του χρόνου τείνουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα που όλοι μας ζήσαμε επί 128 μέρες και νύχτες.
  Η διοργανώτρια επιτροπή του Φεστιβάλ, γνωστοποίησε επίσης ότι το ντοκιμαντέρ  «¨128¨ Κερατέα: Μια πραγματική ιστορία», θα προβληθεί και σε διάφορες άλλες πόλεις της χώρας που παραδοσιακά συνεργάζονται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των περιφερειακών προβολών.
  Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά από τα βάθη της ψυχής τους,  τους κατοίκους της Κερατέας, που τίμησαν με την αθρόα παρουσία τους την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε στη σάλα του κλειστού γυμναστηρίου του 4ου  δημοτικού Κερατέας. Παρά τις όποιες άλλες εκδηλώσεις γίνονταν παράλληλα την ίδια ώρα, εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν ξανά μαζί, με απόλυτη ομοψυχία, όπως και τότε στο μπλόκο, όλοι μας  γνώριμες φυσιογνωμίες σε έναν αγώνα για την ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. 
  Οι κάτοικοι του Λαυρίου μας το ζήτησαν και εμείς δεν είχαμε παρά να δεχθούμε με μεγάλη χαρά να προβάλουμε  το ντοκιμαντέρ και στην αίθουσα του Μηχανουργείου, σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

  Θα θέλαμε τέλος να μοιραστούμε μαζί σας τα λόγια του γνωστού σκηνοθέτη Τάκη Βουγιουκλάκη, αδελφού της αείμνηστης Αλίκης Βουγιουκλάκη, ο οποίος μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, όχι μόνο  ως καλός φίλος, αλλά κυρίως ως ουδέτερος παρατηρητής όσο και αυστηρός κριτής της δουλειάς μας. Γεμάτος συγκίνηση, μόλις ολοκληρώθηκε η προβολή, μας εξέφρασε την ικανοποίηση του με μια σύντομη φράση: «Αυτό που αποτύπωσε η κάμερα, αυτό που είδα σημαίνει πατριωτισμός. Η  πραγματική αγάπη για τον τόπο σου και η υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας σου.»


  Item Reviewed: Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ «¨128¨ Κερατέα: Μια πραγματική ιστορία» Rating: 5 Reviewed By: forkeratea