• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μαρτίου 10, 2014

  ΚΕΦΑΛΟΣ - Ένας αττικός μύθος στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη - ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ''ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ''
  ΚΕΦΑΛΟΣ
  Ένας αττικός μύθος στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη


  Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» σας προσκαλεί το Σάββατο 15 Μαρτίου ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου (Λ. Αθηνών-Σουνίου 55, Κεντρική πλατεία Κερατέας) για την ομιλία του Δημήτρη Ιατρού γραφίστα-πτυχιούχου Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ- Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα: «Κέφαλος- Ένας Αττικός μύθος στην Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη»

  Θα προλογίσει ο Χρίστος Ρώμας φιλόλογος-συγγραφέας, επίτιμο μέλος της «ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ».

  Ο Κέφαλος ήταν αττικός ήρωας, επώνυμος του δήμου Κεφαλής (σημ. Κερατέα) και γενάρχης του αττικού γένους των Κεφαλιδών που από την Κεφαλή μετακόμισαν στον Θορικό και από εκεί στην Αθήνα. Στη μυθολογία ο Κέφαλος είναι γνωστότερος από δύο ερωτικές περιπέτειες. 

  Η πρώτη προέκυψε από το ερωτικό πάθος που ενέπνευσε στην Ηώ η οποία τον άρπαξε και τον μετέφερε μακριά στη Συρία. 

  Η δεύτερη περιπέτεια προέκυψε από τον τραγικό θάνατο της ζηλότυπης γυναίκας του Πρόκριδας, της κόρης του Αθηναίου βασιλιά Ερεχθέα.  

  Η ομιλία, μετά από μια σύντομη αναδρομή στον μύθο του Κέφαλου, σε αρχαίες πηγές και σε αγγειογραφίες των κλασικών χρόνων, επιχειρεί να παρουσιάσει και να περιγράψει έργα κορυφαίων ευρωπαίων καλλιτεχνών (Πιέρο ντι Κόζιμο, Βερονέζε, Αγκοστίνο Καράτσι, Ρούμπενς, Νίκολας Πουσέν, Κλώντ Λορραίν, Φρανσουά Μπουσέρ, Φραγκονάρ, Πιέρ-Ναρκίς Γκέριν, Τζων Φλάξμαν, Ουίλλιαμ Τέρνερ, Πικάσσο κ.ά.), εμπνευσμένα από τους δύο δημοφιλείς μύθους του.


  Η είσοδος είναι ελεύθερη
  Item Reviewed: ΚΕΦΑΛΟΣ - Ένας αττικός μύθος στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη - ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ''ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ'' Rating: 5 Reviewed By: forkeratea