• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Απριλίου 14, 2014

  Ρυθμιστικό Αθήνας: Η... χαρά του εργολάβου

  Του Φώτη Κόλλια
  Ομοβροντία έργων προβλέπεται στο νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, πολλά από αυτά θα μείνουν για χρόνια στα χαρτιά καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν κοινοτικά κονδύλια.
  Μπορεί να βγήκε από το τελικό κείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών - Αττικής το φαραωνικό έργο κατασκευής σήραγγας που θα συνέδεε την Αργυρούπολη με τα Μεσόγεια, αλλά το σχέδιο νόμου που βρίσκεται πλέον σε διαβούλευση αποτελεί σίγουρα... τη χαρά του εργολάβου.

  Προβλέπεται ομοβροντία έργων, όμως πολλά από αυτά θα μείνουν για χρόνια στα χαρτιά, καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν κοινοτικά κονδύλια.Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα έργα είχαν ενταχθεί και στο αρχικό κείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου το οποίο σερνόταν επί χρόνια μέχρι να οριστικοποιηθεί και να κατατεθεί χθες προς διαβούλευση.

  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο, η κατασκευή του κλάδου μέχρι τη διασταύρωση της Ραφήνας και η σύνδεσή της με τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», η κατασκευή του οδικού άξονα Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, η οποία εξαγγέλλεται επί δεκαετίες (μάλιστα είχε προκηρυχθεί και διαγωνισμός που αναβάλλεται συνεχώς την τελευταία τριετία), η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνα – Πέραμα, αλλά και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό Αθήνων – Λαμίας.

  Στα μέσα σταθερής τροχιάς, εκτός από τις επεκτάσεις του τραμ, εντάσσονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο οι επεκτάσεις του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου (γι' αυτό και αρκετοί αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται η παράλληλη επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο) και η περίφημη γραμμή 4 του μετρό Αθηνών (Περισσός – Γαλάτσι – Κυψέλη – Κέντρο Αθήνας – Παγκράτι– Βύρωνας – Άνω Ηλιούπολη / Κέντρο Αθήνας - Ζωγράφου – Λεωφ. Κηφισίας - Μαρούσι – Λυκόβρυση / Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσ/νίκης).
  Το πρώτο τμήμα της συγκεκριμένης γραμμής (Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός) ενδέχεται να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, με τον προϋπολογισμό του έργου να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

  Στα άλλα έργα προβλέπεται η μεταφορά του λιμένα Ελευσίνας σε άλλη θέση ώστε να λειτουργήσει ως συμπληρωματικός του Πειραιά στον τομέα της μεταφοράς εμπορευμάτων.
  http://www.euro2day.gr


  Item Reviewed: Ρυθμιστικό Αθήνας: Η... χαρά του εργολάβου Rating: 5 Reviewed By: forkeratea