• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Σεπτεμβρίου 27, 2014

  Ακόμα να ξεκινήσει η μεταφορά μαθητών στην Ανατολική Αττική. Τεράστια περικοπή στα δρομολόγια!

  Έχουν περάσει σχεδόν 20 ημέρες από το άνοιγμα των σχολείων και οι μαθητές δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα μισθωμένα λεωφορεία της Περιφέρειας καθώς και με το ΚΤΕΛ. Οι μαθητές μεταφέρονται από γονείς, συγγενείς, φίλους, περπατούν χιλιόμετρα μέχρι να φθάσουν στο σχολείο τους.
  • Πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο στο ΚΤΕΛ. 
  Οι σύλλογοι γονέων μαθητών Λαυρεωτικής μας έστειλαν το παρακάτω Δελτίο τύπου και το ψήφισμα που εξέδωσαν.  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

            Μετά από έντονες πιέσεις εκπροσώπων γονέων των σχολείων της Δημοτικής ενότητας Αναβύσσου και του Δήμου Λαυρεωτικής, κληθήκαμε την Πέμπτη 25/9 στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα των μεταφορών.  Επιδώσαμε κοινό ψήφισμα που υπογράφουν τα Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων Γονέων 15 σχολείων μαζί με τις υπογραφές των γονέων και των μαθητών του Γυμνασίου Αναβύσσου. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι γονέων από σχολεία του Μαρκοπούλου και του καλλιτεχνικού σχολείου Γέρακα.

           Στην ενημέρωσή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και εμάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου απέδωσε τη μεγάλη καθυστέρηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθως εκκρεμεί ο προσυμβατικός έλεγχος για να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με τους μεταφορείς. 

  Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι: « το θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι πρωτίστως πολιτικό και έχει να κάνει με την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι περικοπές αυτές πλήττουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών στην παιδεία, καθιστώντας πολυτέλεια ή περιορίζοντας δραστικά το δικαίωμα της μεταφοράς τους στα σχολεία. Η ανάγκη λοιπόν για νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι επιτακτική.»

            Η άποψη αυτή, ταυτίζεται με τις δικές μας απαιτήσεις για:

  1. Άμεση ανατροπή – κατάργηση της ΚΥΑ 24001 του 2013.
  2. Κεντρικό δημόσιο σχεδιασμό που θα στηρίζει στην πράξη το δημόσιο, ασφαλή και δωρεάν χαρακτήρα της μεταφοράς ΟΛΩΝ των μαθητών.

   Ως εκ τούτου καλούμε ΟΛΟΥΣ τους γονείς των σχολείων της Ανατολικής Αττικής, καθώς και των Μουσικών, Καλλιτεχνικών & Εδικών Σχολείων, τη σχολική κοινότητα και τους φορείς Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, να παραστούν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο που πρόκειται να γίνει την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 3.30μ.μ ώστε να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο:

  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ  Ολόκληρο το ψήφισμα:  ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
   ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


  Προς        : Περιφέρεια Αττικής                                                        24-9-2014
  Υπ’ όψιν  : Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Φιλίππου                      
  Κοιν.        : προς  Δήμαρχο Λαυρεωτικής  κ. Δ. Λουκά

         Με το παρόν έγγραφο σας ενημερώνουμε ότι περισσότεροι από 600 μαθητές σε δώδεκα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στο Δήμο Λαυρεωτικής παραμένουν ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου λειτουργεί με το ένα τρίτο των μαθητών του καθώς μόνο αυτοί δύνανται να μεταφερθούν με ίδια μέσα!

         Δεδομένου ότι στους περισσότερους οικισμούς δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία, το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις αδιεξόδου.

        Μετά από επαφές και διαβουλεύσεις, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων στα σχολεία της Λαυρεωτικής προβαίνουμε στο ακόλουθο ψήφισμα διεκδικώντας τα αυτονόητα :

  1) Άμεση δρομολόγηση λεωφορείων που θα εκτελούν απρόσκοπτα και χωρίς εκπτώσεις τη μεταφορά μαθητών στον προορισμό τους, μέσα από διαφανείς και με σαφές πλαίσιο διαγωνισμούς.

  2) Άρση του ορίου στις χιλιομετρικές αποστάσεις, λόγω έλλειψης άλλων αστικών ή δημοτικών μέσων μεταφοράς, ανεπαρκούς σήμανσης και πεζοδρόμησης του οδικού δικτύου.

  3) Κεντρικό σχεδιασμό, συνολική και υπεύθυνη διαχείριση του θέματος ώστε να μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το ίδιο σενάριο.


  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ!

   Ακολουθούν οι υπογραφές από:

  2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

  4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
    
  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
    
  ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

  1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
    
  2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
    
  3ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
    
  ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
    
  1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
    
  2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
    
  ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
    
  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ   Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 25-9-2014 ΕΙΠΕ:

  "Όπως ήδη γνωρίζετε, δύο μόλις βδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το μείζον θέμα της μεταφοράς των μαθητών, παραμένει άλυτο δυσκολεύοντας σημαντικά τη ζωή χιλιάδων μαθητών αλλά και την ομαλή λειτουργία των σχολείων όλης της χώρας.

  Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι πρωτίστως πολιτικό και σχετίζεται άμεσα με την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών. Οι περικοπές αυτές που προβλέφθηκαν με την ΚΥΑ 24001/2013 πλήττουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών στην παιδεία, καθιστώντας πολυτέλεια τη μεταφορά τους στα σχολεία.

  Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι με τον διαγωνισμό που διεξήγαγε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, κατ’ εφαρμογή για πρώτη φορά της παραπάνω ΚΥΑ, είχαν αποκλειστεί από τις μεταφορές με λεωφορεία πάρα πολλά δρομολόγια, ιδιαίτερα της Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης, σε ποσοστό που υπερέβαινε το 40%, λόγω των χιλιομετρικών περιορισμών που εκείνη περιελάμβανε.

  Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι για τη σχολική χρονιά 2013-2014 δημοπρατήθηκαν συνολικά 916 δρομολόγια (535 Πρωτοβάθμιας και 381 Δευτεροβάθμιας) για όλη την Περιφέρεια Αττικής (προϋπολογισμός: 18.400.000 € περίπου, ενώ για την περίοδο 2014-2015 δημοπρατήθηκαν μόλις 560 δρομολόγια (387 Πρωτοβάθμιας και 173 Δευτεροβάθμιας) συνολικού κόστους 12.992.000 €. Είναι προφανές από τα εν λόγω στοιχεία ότι υπήρξε τεράστια περικοπή στα δρομολόγια κυρίως σε εκείνα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (*συνημμένο αρχείο).

  Όσον αφορά στον διαγωνισμό, αξίζει να αναφερθεί ότι, παρόλο που έχει υποβληθεί ο φάκελος των κατακυρωμένων δρομολογίων από 9/9/2014, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο προσυμβατικός έλεγχος από την αρμόδια Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπογραφούν οι συμβάσεις ανάθεσης.

  Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών είναι έντονο και στην Ανατολική Αττική εξαιτίας ακριβώς της χωροταξικής της ιδιαιτερότητας, γεγονός που επισήμαναν οι δήμαρχοι της περιοχής με κοινό υπόμνημα τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς στις 16/7/2014 θέλοντας να βρεθεί μια λύση ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

  Ειδικότερα για την Ανατολική Αττική ενώ πέρσι δημοπρατήθηκαν 301 δρομολόγια (177 Πρωτοβάθμιας και 124 Δευτεροβάθμιας), για την περίοδο 2014-2015-2016 δημοπρατήθηκαν μόνο 208 δρομολόγια (136 Πρωτοβάθμιας και 72 Δευτεροβάθμιας). Από τα 208 αυτά δρομολόγια, έχουν αναδειχθεί προσωρινοί μειοδότες μέχρι σήμερα μόνο σε 156 δρομολόγια ενώ στα υπόλοιπα δεν έχει κατατεθεί καμία προσφορά.

  Με δεδομένο ότι για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επιβάλλεται παρουσία συνοδού, το κόστος καθίσταται υπερβολικό για τους μεταφορείς, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ασύμφορο και να μην υπάρχει καμία προσφορά."

  Μετά από αίτημα και ψηφίσματα συλλόγων γονέων  σχολείων της Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, του καλλιτεχνικού και των μουσικών σχολείων της χώρας το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις 2 Οκτωβρίου.


  ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 25-9-2014


  Item Reviewed: Ακόμα να ξεκινήσει η μεταφορά μαθητών στην Ανατολική Αττική. Τεράστια περικοπή στα δρομολόγια! Rating: 5 Reviewed By: forkeratea