• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Οκτωβρίου 08, 2014

  Σύμφωνη με τη νέα οδηγία της ΕΕ για τα απορρίμματα η Δούρου  Η νέα οδηγία από την Κομισιόν θα προβλέπει κατάργηση του 20% των χώρων υγειονομικής ταφής ως το 2017 και του 17% ως το 2022."Ελευθερία χώρου" στη νέα Περιφερειακή Αρχή γα να "σχεδιάσει" τις ενέργειές της.

  Η επιστολή της Ρένα Δούρου προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και την κάθε δημοτική αρχή ξεχωριστά”άναψε φωτιές” καθώς ουσιαστικά αποκάλυπτε ένα νέο ανατρεπτικό μοντέλο επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων ήταν όπως φαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος με τη νέα “οδηγία” από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πρόκειται να επικυρωθεί και να ανακοινωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και η οποία “δικαιώνει” την κίνηση της νέας Περιφερειάρχη Αττικής.

  Σύμφωνα με  πληροφορίες από την αρμόδια Επιτροπή των Βρυξελλών, η νέα οδηγία επιφυλάσσει για την Περιφέρεια το ρόλο της επιβλέπουσας αρχής αλλά και του χρηματοδότη για “αυτόνομες ενέργειες διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων τους είτε από μεγάλους δήμους, (πχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη) μεμονομένα, είτε σε συνεργασίες τριών, τεσσάρων γειτονικών δήμων προς την κατεύθυνση και της αξιοποίησης των απορριμμάτων.

  Η νέα οδηγία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για την αυτόνομη διαχείριση των σκουπιδιών υπ’ ευθύνη των δημάρχων αλλά με κεντρικό συντονιστή την Περιφέρεια βρίσκεται καθ’ οδόν και ουσιαστικά φέρνει μια μεγάλη ανατροπή αφού θέτει εκτός πλάνων τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

  Επί της ουσίας, η Περιφερειάρχης Αττικής έχει πλέον τον απαραίτητο “χώρο και χρόνο” για να σχεδιάσει με την ησυχία της και σε συνεργασία με τους δήμους της Περιφέρειας το νέο μοντέλο που θα λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα των σύμμεικτων του λεκανοπεδίου χωρίς τη “δαμόκλειο σπάθη” του συμβιβασμού με τις ΣΔΙΤ του “παρελθόντος” να επικρέμαται ουσιαστικά από πάνω της.

  Σύμφωνα με τη νέα οδηγία δίδεται πλέον ο χρονικός ορίζοντας της διετίας 2020-2022 για την κατάργηση του 100% των χώρων υγειονομικής υποδοχής των σύμμεικτων απορριμμάτων στις χώρες της ΕΕ ενώ ως το 2017 θα πρέπει να έχει καταργηθεί σε πρώτο στάδιο το 20% αυτών.


  Διαβάστε σχετικά:
  Ρένα Δούρου: Επιστολή προς τους δημάρχους με θέμα «Για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων»Ρένα Δούρου: Επιστολή προς τους δημάρχους με θέμα «Για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων»
  Εικόνα αρχείου από την επίσκεψη της κ. Δούρου στο Γραμματικό Ακυρώνονται οι διαγωνισμοί του Σγουρού για τα εργοστάσια διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων. Είναι φαραωνικά επιζήμια έργα. Τα σχέδια…


  Item Reviewed: Σύμφωνη με τη νέα οδηγία της ΕΕ για τα απορρίμματα η Δούρου Rating: 5 Reviewed By: forkeratea