• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Φεβρουαρίου 25, 2015

  ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26/2 ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ

  ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΜΠΤΗ 26/2, (προσυγκέντρωση στις 6.00μμ στην πλ. Κλαυθμώνος ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ και ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
  τηλ.: 2132063582, 6948369941, 6934535084, 6932828964
  22/2/2015
  Όχι στη νέα συμφωνία παράτασης των μνημονίων,
  της δανειακής σύμβασης και της επιτροπείας


  Η χτεσινή κοινή δήλωση του Eurogroup, την οποία αποδέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, αποτελεί απαράδεκτη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών. Έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον πόθο, τις προσδοκίες και τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος και του λαού για τερματισμό της λιτότητας και έξοδο από τα καταστροφικά μνημόνια και την ταπεινωτική επιτροπεία, για ρήξη και όχι συμβιβασμό με τα συμφέροντα των τραπεζιτών για να πάρουμε πίσω όσα μας λεηλάτησαν και να κατακτήσουμε όσα μας αξίζουν.
  Ολοκληρώνει στην πρώτη αυτή φάση τον κύκλο των υπαναχωρήσεων μετά την εγκατάλειψη του στόχου της διαγραφής του χρέους, είναι πίσω ακόμη και από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέση η κυβέρνηση.

   Ειδικότερα με τη χτεσινή συμφωνία:
  - Η δανειακή σύμβαση παρατείνεται μαζί με τις δεσμεύσεις που την συνοδεύουν, επομένως πραγματικό τέλος στα μνημόνια δεν μπαίνει. Καταρρέει ο ανυπόστατος μύθος, ότι άλλο η δανειακή σύμβαση άλλο τα μνημόνια.
  - Η λιτότητα δεν σπάει γιατί η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει, την ίδια ώρα που οι «θεσμοί» θα παρακολουθούν διαρκώς την εφαρμογή της συμφωνίας, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της υπάρχουσας συμφωνίας.
  - Η στρόφιγγα της χρηματοδότησης παραμένει στα χέρια της ΕΚΤ με αποκλειστικό στόχο τη διασφάλιση της στήριξης στις τράπεζες και όχι την κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών.
  - Η Τρόικα επιστρέφει έστω και εάν πλέον θα ονομάζεται «θεσμοί» για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος. Οι όποιες αναφορές σε «ευελιξία» δεν αναιρεί ότι στην πραγματικότητα θα απαιτήσουν και θα επιβάλουν την υλοποίηση των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων.
  - Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταθέσει για έγκριση και αξιολόγηση όλο το πρόγραμμα των δικών της μεταρρυθμίσεων. Ανέλαβε την δέσμευση να μην προχωρήσει σε ακύρωση μέτρων και σε αλλαγές πολιτικής που θα κρίνουν οι «θεσμοί» (δηλαδή η Τρόικα) ότι διακυβεύουν την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των μνημονιακών μέτρων και αναδιαρθρώσεων θα παραμείνει στη θέση τους.
  Επομένως, η εφαρμογή ακόμη και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης παραπέμπεται στις καλένδες και θα εξαρτάται από την αξιολόγηση και έγκριση των δανειστών και των «θεσμών»!! πράγμα που σημαίνει πλήρη συμμόρφωση στους εκβιασμούς των Βρυξελών.
  - Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην αναγνώριση του χρέους και την πλήρη αποπληρωμή των υποχρεώσεών της.

  Το αποτέλεσμα του χτεσινού Eurogroup μας δίνει μια πρόγευση για το πώς θα είναι η τετράμηνη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές: ένας διαρκής εκβιασμός και μια απαίτηση όχι απλώς για υποχωρήσεις αλλά για πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και του ευρωδιευθυντηρίου.
  Φάνηκε πια καθαρά που μπορεί να οδηγήσει η λογική της διαπραγμάτευσης εντός του ευρώ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Αποδείχτηκε πόσο επικίνδυνη ήταν η γραμμή «ούτε ρήξη - ούτε υποταγή» που πρόβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

  Το πραγματικό δίλημμα εξακολουθεί να είναι ανάμεσα στη ρήξη με το χρέος, το ευρώ, την ΕΕ και την υποταγή. Μόνο η άμεση παύση πληρωμών και η διαγραφή του ληστρικού χρέους, η έξοδος από το ευρώ, η απειθαρχία στις ευρωσυνθήκες και η έξοδος από το «λάκκο των λεόντων» της ΕΕ, οι εθνικοποιήσεις τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, μπορεί να απαντήσουν στους εκβιασμούς και να ανοίξουν τον δρόμο για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση.

  Οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος πρέπει να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να καλέσουν τους εργαζομένους, το λαό και τη νεολαία να ορθώσουν ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στην συμφωνία, τους εκβιασμούς της ΕΕ και της ΕΚΤ και την κυβερνητική πολιτική του συμβιβασμού που οδηγεί στην υποταγή. Για να επιβληθούν "μονομερώς" εδώ και τώρα οι στόχοι του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

  -Να πούμε όχι σε αυτή την απαράδεκτη και ταπεινωτική «συμφωνία».
  -Να γεμίσουμε τους δρόμους και τις πλατείες απαιτώντας αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή την πλήρη ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, το τέλος της επιτροπείας και τη διαγραφή του χρέους.
  - Να κλιμακώσουμε την πάλη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, για την επαναφορά όλων των εργατικών δικαιωμάτων, για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων (ΕΡΤ, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κλπ), για την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων.
  - Να διαλέξουμε και να επιβάλουμε με τους αγώνες μας τον άλλο δρόμο, το δρόμο της ρήξης με το ευρώ, την ΕΕ και τις πολιτικές του κεφαλαίου, το δρόμο της ελπίδας και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

  ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ στις συγκεντρώσεις και τις πλατείες  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  του ΓΡΑΦΕΙΟΥ της Π.Ε. του ΝΑΡ

  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  κυβέρνησης – ΕΕ στο Γιούρογκρουπ
  1. H συνυπογραφή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της απόφασης του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής αποτελεί πράξη που στρέφεται κατάφωρα ενάντια στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και σε κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας. Είναι μια απαράδεκτη για τον λαό αντεργατική συμφωνία, που εκφράζει τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα της ΕΕ και συνεχίζει τον αποικιοκρατικού τύπου έλεγχο, αφού αποδέχεται:
  - τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων παλιάς και νέας μορφής,
  - την εγκατάλειψη κάθε διεκδίκησης για την διαγραφή του χρέους, 
  - την αποδοχή της άθλιας επιτροπείας, με την μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς,
  - την αποδοχή πως και για τα πιο στοιχειώδη μέτρα κοινωνικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει έγκριση της ΕΕ.

  2. Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στην «Ιερά Συμμαχία» ΕΕ-ΔΝΤ ακυρώνει, πρακτικά, την «λαϊκή εντολή» και την υπερψήφισή του ως φορέα κατάργησης των μνημονίων, μιας ορισμένης απαλλαγής από το χρέος και εφαρμογής μιας κάποιας πολιτικής ανακούφισης των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων. 
  Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση αποτελεί νομιμοποίηση της ληστρικής αντεργατικής επιδρομής της τρόικας, της ΕΕ και των τοκογλύφων του ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου τα τελευταία πέντε χρόνια. Ταυτόχρονα, λειτουργεί, αντικειμενικά, ως πολιτική απαλλαγή των ευθυνών των άθλιων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας την δεξιά και ακροδεξιά δημαγωγία.
  Βεβαίως, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν όσοι οδήγησαν τον λαό μας στο κοινωνικό σφαγείο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και σήμερα εμφανίζονται ως πολιτικές πτέρυγες εσωτερικού των τοκογλύφων – δανειστών, μαζί και με Το Ποτάμι.
  Με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πρόκειται «να κερδίσει χρόνο» για να εφαρμόσει σε δεύτερη φάση το πρόγραμμά της, όπως ισχυρίζονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αλυσοδένεται περισσότερο και γυρίζει την πλάτη στην λαϊκή δυναμική (στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) που επιζητούσε μια αποφασιστική αναμέτρηση με την γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ.

  3. Η επιλογή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αναίρεση των προεκλογικών του υποσχέσεων και κρίσιμη μετατόπιση ενσωμάτωσης στο σύστημα. Δεν έπεσε όμως ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί αποτέλεσμα της πολιτικής, προγραμματικής και ταξικής του φυσιογνωμίας και της διαρκούς μετάλλαξής της προς τα δεξιά.
  Στον πυρήνα της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και είναι κυρίαρχες αφενός η αντιμετώπιση της ευρωζώνης και της ΕΕ ως αδιαμφισβήτητου πεδίου συμμαχίας με τους «εταίρους» αφετέρου η εγκατάλειψη κάθε λογικής ρήξης με το καπιταλιστικό πλαίσιο. 
  Δεν είναι τυχαία η συμμαχία που προωθείται και στο εσωτερικό της χώρας με ισχυρά τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας, που ποντάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την αναγκαία για το κεφάλαιο πολιτική σταθεροποίηση καθώς και την διαπραγμάτευση μιας καλύτερης αναπτυξιακής πορείας για τον ασθμαίνοντα ελληνικό καπιταλισμό.
  Αυτή την βαθύτερη πολιτική ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει, επίσης, η επιλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η επιλογή συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ.
  Συνολικά, πρόκειται για επικίνδυνες λογικές εθνικής και ταξικής συναίνεσης, τις οποίες έχει πληρώσει ακριβά το λαϊκό κίνημα και η Αριστερά σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές στον τόπο μας.

  4. Για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος, σε ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο. 
  Δεν είναι καθόλου τυχαία η μεγάλη επίδραση που είχε στους λαούς της Ευρώπης όχι μόνο η λαϊκή αντίσταση στη χώρα μας, αλλά και αυτή η αναιμική απειλή της διαπραγματευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ, με τα μεγάλα συμφέροντα του κεφαλαίου στο εσωτερικό, η σύγκρουση με τη λιτότητα, την εργασιακή βαρβαρότητα, τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και την ιμπεριαλιστική ληστεία, μπορεί να απελευθερώσει μια ευρύτερη ανατρεπτική δυναμική, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

  5. Σε αυτή τη νέα κρίσιμη φάση αναδείχνεται η ιστορική ευθύνη και πρόκληση για όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς, να αντιπαλέψουν από κοινού μέσα στο κίνημα και από την σκοπιά των εργατικών συμφερόντων και με αριστερές θέσεις την πολιτική ‘’αριστερής’’ λιτότητας και υποταγής στην ευρωζώνη και την ΕΕ.
  Είναι μάλιστα ανάγκη η άμεση και ανοικτή διαφοροποίησή τους από τη συμφωνία υποταγής, που ανοίγει το δρόμο στη διαχείριση ενός «μνημονίου με ανθρώπινο πρόσωπο».

  Είναι η ώρα να οικοδομήσουμε μια αριστερή λαϊκή εργατική νεολαιίστικη αντιπολίτευση, που θα υψώσει την σημαία της αντεπίθεσης των λαϊκών αγώνων για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της διαρκούς επιδρομής κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Δεν μπορεί να σταθεί σήμερα αριστερή δύναμη και φωνή με πρακτική ανοχής ή ‘’κριτικής’’ στήριξης σε μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την άθλια απόφαση του Γιούρογκρουπ. Αντίθετα, η σύμπηξη μιας ανατρεπτικής αριστερής πολιτικής συνεργασίας και κοινής δράσης υποστήριξης ενός νέου γύρου κοινωνικών αγώνων με λογική ‘’όχι άλλα μνημόνια και χρέος, ενάντια και έξω από τους φράχτες ευρωζώνης, ΕΕ και κεφαλαίου’’, είναι το αναγκαίο βήμα για ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί και πρέπει να παίξει πρωτοπόρο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, όπως έχει ήδη πράξει με τη συνεπή πάλη για το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα μέσα στους αγώνες και συνολικά, αλλά και με τη συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ.

  Ο μαχόμενος κόσμος του κινήματος και της Αριστεράς, ο αγωνιζόμενος λαός και η ανυπότακτη νεολαία, όλοι όσοι μάτωσαν στο σφαγείο της μνημονιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας και στους αγώνες της πενταετίας, όλοι όσοι πάλεψαν και παλεύουν, ελπίζουν κι αγωνιούν για ένα άλλο δρόμο απελευθέρωσης από τα δεσμά χρέους, ΕΕ και κεφαλαίου, δεν πρόκειται να υπογράψουν την υποταγή, δεν παραδίδουν τα όπλα του αγώνα, δεν σκύβουν το κεφάλι, αλλά συσπειρώνονται σε νέα βάση και αντεπιτίθενται μέχρι τη νίκη.


  Το Γραφείο της Πολιτικής Επιτροπής του
  ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

  Αθήνα, 22/2/2015


  Item Reviewed: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26/2 ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ Rating: 5 Reviewed By: forkeratea