• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Φεβρουαρίου 23, 2015

  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ (του Γ.Π. Ιατρού)  Πριν 4 χρόνια η Κερατέα για 128 μέρες (11 Δεκεμβρίου 2010 – 18 Απριλίου 2011) ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τον πάνδημο δίκαιο ο αγώνας των κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.  «Πρότυπο του αντιμνημονιακού αγώνα» σύμφωνα με το σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγράφεται στην ιστορία ως η πρώτη νίκη των πολιτών στις κυβερνήσεις της εποχής των μνημονίων.
  Με την δημοσιότητα που πήρε ο αγώνας κυρίως από τα ο διαδίκτυο η Κερατέα έγινε συνώνυμο και σύμβολο της αντίστασης κι έτσι αποκτήσαμε Κερατέες και σ’ άλλες χώρες.
  Πρώτα είχαμε την Ιταλική Κερατέα που ήταν η Βαλ Σούζα μια περιοχή βόρεια του Τορίνο όπου υπήρξε αντίδραση κατοίκων και φορέων για τα έργα στην γραμμή τραίνων υψηλής ταχύτητας που ενώνει το Τορίνο με τη Λυών.
  Ακολούθησε η Κερατέα της Τουρκίας (όπως ονομάστηκε) που ήταν ένα μικρό ορεινό στη παραλία της Μαύρης Θάλασσας το Τζαμπουρνού που τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο ΧΥΤΑ κατέγραψε ο Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν στο ντοκιμαντέρ «Σκουπίδια στο κήπο της Εδέμ». Στην Αθήνα όπως και στην Κερατέα παίχθηκε με τον τίτλο «Ο Παράδεισος δεν είναι εδώ».
  Τέλος είχαμε και την Ισπανική Κερατέα, που ήταν η συντηρητική πόλη Μπούργος που σημαδεύτηκε από την έντονη αντίδραση των κατοίκων της κατά ενός δαπανηρού δρόμου σ’ ένα υπερχρεωμένο δήμο και όπως διαβάσαμε μετατράπηκε σε πραγματικό πεδίο μάχης («Εφημερίδα των Συντακτών» 18,19/1/2014 ρεπορτάζ Κορίνα Βασιλοπούλου).
  Μπορώ να συνεχίσω και να γεμίσω σελίδες με τον αντίκτυπο και την συμπαράσταση στον αγώνα μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά δεν είναι αυτή η πρόθεση του άρθρου μου….
  Η Κερατέα το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι αυτό δικαιώθηκε από τα Ελληνικά δικαστήρια! Κάτι που είναι γνωστό στο Δήμο μας αλλά δεν είναι πολύ γνωστό στους πολίτες της χώρας μας αφού το γεγονός αποσιωπήθηκε έντεχνα από τα Μ.Μ.Ε. τον ημερήσιο τύπο, τα τηλεοπτικά κανάλια της διαπλοκής. Μάλιστα είχε προηγηθεί η απίστευτη δαιμονοποίηση του αγώνα από δημοσιογράφους (όπως π.χ. Πάσχος Μανδραβέλης, Στέφανος Κασιμάτης, Ηλίας Κανέλλης κ.α. πολλοί ειδικά στο συγκρότημα ΝΕΑ – ΒΗΜΑ) και από πολιτικούς (όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός σήμερα βουλευτής στο Ποτάμι) που αγνοούν σκόπιμα ακόμη και σήμερα την ιστορική απόφαση υπέρ της Κερατέας.
  Κι όμως στη 24 Ιουνίου του 2011 – το γράφω για πολλοστή φορά – το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την τελεσίδικη εφετειακή απόφαση 2983/24-6-2011 όπου στη 60 και πλέον σελίδες δικαιώνει τον αγώνα της Κερατέας κρίνοντας την εισβολή των ΜΑΤ την 11/12/2010 παράνομη!
  Η απόφαση ακολούθησε μετά από τρείς διαδοχικές δίκες που ήταν υπέρ της Κερατέας και έκρινε ότι τόσο η εργολαβία όσο και η υποστήριξη από το κράτος ήταν εκτός νόμου.
  Υποχρέωσε μάλιστα την κατασκευαστική κοινοπραξία να σταματήσει κάθε εργασία στο επίμαχο χώρο και να επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο σε κάθε παραβίαση!
  Κι ενώ η στοιχειώδης λογική επιβάλλει να σταματήσει κάθε δίκη των 40 και πλέον πολιτών στην πλειοψηφία νέων από Κερατέα, Λαύριο, Ανάβυσσο, Καλύβια που συνελήφθηκαν στην διάρκεια των 128 ημερών ή παραπέμφθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί και να κάτσουν στο εδώλιο αυτοί που διέταξαν και εφάρμοσαν την εισβολή των ΜΑΤ στις 11/12/2010 και στις 8/2/2011 στην πόλη της Κερατέας, η απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων καλά κρατεί και οι δίκες συνεχίζονται.
  Το νέο ημερολόγιο των δικών είναι:
  25 Φεβρουαρίου 2015 Κακουργοδικείο Αθηνών δικάζονται 6 νέοι που συνελήφθησαν στο μπλόκο της Κερατέας την 2η φορά 15/12/2010. (αναβολή για 26-10-2015)
  9 Μαρτίου 2015 Δίκη των 3 τελευταίων δημάρχων της Κερατέας, δυο αντιδημάρχων της Κερατέας (τετραετίας 2007-2010) κι ενός πολίτη.
  12 Ιουνίου 2015 Κακουργοδικείο Αθηνών δίκη ενός νεαρού που συνελήφθηκε στη 18/12/2010. Ο άλλος ανήλικος αθωώθηκε ήδη.
  16 Ιανουαρίου 2016 Κακουργοδικείο Αθηνών δίκη άλλου ενός νέου που συνελήφθηκε στα μπλόκα της Κερατέας.
  8 Φεβρουαρίου 2016 Δίκη για τα γεγονότα την 8/2/2011 5 ακριβώς χρόνια μετά στο Κακουργοδικείο Αθηνών. Κατηγορούμενος ο Δήμαρχος της Κερατέας (2007 -2010) Σταύρος Ιατρού και όσοι συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα. Για τα γεγονότα αυτά έχει κατατεθεί μήνυση δική μας στα ΜΑΤ που εκκρεμεί…
  Ακόμα εκκρεμούν 3 ακόμη δίκες που δεν έχουν δοθεί ημερομηνίες όπως η δίκη 6 πολιτών Κερατέας που συνελήφθησαν πρώτη φορά στις 13/12/2010 κ.α.
  Αρκετές από αυτές τις δίκες έχουν αναβληθεί 3 ή 4 φορές ήδη. Υπολογίζω ότι 50 – 100 άτομα που ακολουθούν στα δικαστήρια για συμπαράσταση με λεωφορεία που ναυλώνει ο Δήμος και ιδιωτικά μέσα έχουμε βρεθεί 20 τουλάχιστον φορές στα δικαστήρια.
  Εκτός από το ψυχικό, οικονομικό κόστος όσων κυρίως δικάζονται και των οικογενειών τους, φρονώ οι δίκες αυτές δεν έχουν πλέον κανένα νόημα στηρίζονται σε ψευδείς , έωλες κατηγορίες που αγγίζουν τα  όρια του γελοίου μερικές φορές, και ανήκουν σε μια άλλη εποχή, δεδομένης και της δικαίωσης του αγώνα.
  Πώς μπορούν να σταματήσουν οι δίκες αυτές;
  Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους υπάρχει ανάλογο προηγούμενο:
  Είναι το άρθρο 25 του νόμου 2721/1999. Τότε εξαλείφθηκε το αξιόποινο των πράξεων όπως παρακώλυση συγκοινωνιών κ.λ.π. πολιτών που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1999. Αναλογικά ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να γίνει αν υπάρχει η βούληση και για την Κερατέα και να σταματήσουν οριστικά οι δίκες. Θεωρώ ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής με την σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παρατάξεων αξίζει να το μελετήσει και να κάνει επίσημο διάβημα αμέσως στις αρμόδιες αρχές.
  Δεν είναι μόνο ότι θα γλυτώσουμε, αν ευδοκιμήσει μια τέτοια απόφαση, την ταλαιπωρία, τον εκνευρισμό, το κόστος, το συνεχές πήγαινε – έλα 3 έως 4 χρόνια ακόμη που θα πάρουν τέλος οι διαδικασίες των δικών.
  Είναι κυρίως η αναγνώριση και η δικαιοσύνη που οφείλει η επίσημη πολιτεία να απονείμει στην Κερατέα το «πρότυπο του αντιμνημονιακού αγώνα»!...

  ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΙΑΤΡΟΥ


  Item Reviewed: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ (του Γ.Π. Ιατρού) Rating: 5 Reviewed By: forkeratea