• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μαρτίου 12, 2015

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ''ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ''  Κινητοποίηση έξω από τον «Οίκο Ναύτου» και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποίησαν το πρωί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ένωση Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στη μάχη που δίνουν οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, ενάντια στην απλήρωτη εργασία.  

  Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά, η Επιτροπή Ανέργων Πειραιά και η ΟΓΕ Πειραιά, ενώ εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του Μετώπου.

  Στο χαιρετισμό του ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «ο αντίπαλος  είναι εδώ, παρά το γεγονός ότι άλλαξε η κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της στηρίζει τον αντίπαλο». Αυτό δείχνει, πρόσθεσε,  η στάση του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας απέναντι στον αγώνα των απλήρωτων ναυτεργατών. Τόνισε ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να πληρωθούν τώρα και να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα τους. 

  Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τόνισε ότι πρέπει «να εντείνουμε την προσπάθεια του συντονισμού στον αγώνα των ναυτεργατών». Κατήγγειλε την κυβέρνηση που «παρά τις προσδοκίες που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν προεκλογικά, επιβεβαιώνεται ότι ήρθε να συνεχίσει από κει που σταμάτησε η προηγούμενη». Η καλύτερη απάντηση, πρόσθεσε, είναι η οργάνωση στα σωματεία, «να πετάξουμε έξω τη σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ακόμη και σήμερα καλούσε τους ναυτεργάτες να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Να κόψουν το λαιμό τους να πληρώσουν τους ναυτεργάτες», επισήμανε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη στάση της εργοδοσίας. 

  Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων και των απλήρωτων ναυτεργατών στον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε σε αδιέξοδο», στηρίζοντας ουσιαστικά τους εφοπλιστές. Κατήγγειλε την κυβέρνηση που καλύπτει τη ΝΕΛ και τις άλλες εταιρείες, καθώς διατηρεί και ενισχύει τις συνθήκες που ζουν απλήρωτοι οι ναυτεργάτες, ενώ παραμένουν αποκομμένοι χιλιάδες νησιώτες.

  Η πορεία των συγκεντρωμένων μετά τον «Οίκο Ναύτου» κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της ΝΕΛ, τα οποία ήταν κλειστά και κλειδωμένα και  έλειπαν όλα τα διευθυντικά στελέχη με το πρόσχημα ότι σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας έκαναν απεργία. 

  Αυτή η ενέργεια καταδικάστηκε από τους συγκεντρωμένους καθώς και ο θλιβερός ρόλος που παίζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που επιβάλλεται να απομονωθούν.

  Ακολούθησε πορεία και παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα να δηλώνει ότι αδυνατεί να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων και συνολικά για την κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

  Από την αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων αναδείχθηκε η ευθύνη των κυβερνήσεων, των εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων και επανέλαβαν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

  Επισημάνθηκε ότι δεν καλύπτονται οι ακτοπλοϊκές ανάγκες, ενώ είναι εγκαταλελειμμένο τεράστιο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος, όπως το ΒΑ Αιγαίο, με τραγικές επιπτώσεις.

  Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους να συνεχίσουν από κοινού με οργάνωση και αγώνα, για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μισθών, μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των ανέργων, για την ανάκτηση των απωλειών την περίοδο της οικονομικής κρίσης.     

  Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν ναυτεργάτες της ΝΕΛ από τα πλοία της Δραπετσώνας, που είναι όλοι απλήρωτοι, αλλά και απλήρωτοι ναυτεργάτες από τα πλοία επίσης της ΝΕΛ που βρίσκονται στο Λαύριο και οι οποίοι κατέφθασαν στον Πειραιά με πούλμαν που ναύλωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.  Item Reviewed: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ''ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ'' Rating: 5 Reviewed By: forkeratea