• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Απριλίου 23, 2015

  Η κρυφή επιθυμία για επιστροφή σε μέτρα λιτότητας. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της.


  του Παναγιώτη Πάντου *

  Η απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα μη χρησιμοποιούμενα χρήματα των δήμων και των φορέων του δημοσίου για να στηρίξει τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας προκάλεσε μεγάλες, αλλά υποκριτικές, αντιδράσεις από δημάρχους και περιφερειάρχες που –με δεδομένη την πολιτική τους διαδρομή και το καταστροφικό τους έργο– θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι σεμνότεροι.


  Για άλλη μια φορά οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ελέγχουν τα δευτεροβάθμια όργανα της αυτοδιοίκησης, επιλέγουν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα αντί να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά. Επιλέγουν να βάλουν στην πρώτη γραμμή την κομματική τους ταυτότητα (αυτή που ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν πριν τις εκλογές) αντί για το συμφέρον της αυτοδιοίκησης και της χώρας.

  Γιατί φυσικά το ζήτημα δεν είναι η διαδικασία, το ότι δηλαδή η κυβέρνηση έφερε το ζήτημα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως προσπαθούν να ισχυριστούν. Αυτός ήταν ο μόνος προβλεπόμενος συνταγματικά τρόπος προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη κατάσταση. Αντίθετα με το παρελθόν, όταν μέσω των ΠΝΠ η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επιδίωκε να κρύψει ότι δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή, η σημερινή κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση σήμερα κιόλας το θέμα.

  Δεν τους έπιασε επίσης κανένας δημοκρατικός πόνος για μη καταφυγή σε έκτακτα μέτρα, από θέση αρχής. Είναι οι ίδιοι που έχουν κάνει κουρελόχαρτο στους δήμους και τις περιφέρειές τους κάθε διαδικασία διαφάνειας, συμμετοχής των πολιτών και σεβασμού του δημόσιου χρήματος για μικρά και μεγάλα έργα· οι ίδιοι που έχουν στήσει μηχανισμούς πελατειακών σχέσεων και ρουσφετολογικών προσλήψεων· οι ίδιοι που κράταγαν χαμηλό προφίλ όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν τους πόρους των δήμων τους και απέλυαν το προσωπικό τους· οι ίδιοι που δεν ξεσηκώνονταν όταν οι κυβερνήσεις κούρευαν παρανόμως τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου.

  Δεν φοβούνται επίσης μήπως δεν έχουν να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού τους, αφού τα χρήματα για τον σκοπό αυτό παραμένουν στη διάθεσή τους.

  Άλλοι είναι οι λόγοι, και είναι εμφανείς αν σκεφτεί κανείς την ουσία των πραγμάτων:

  1. Προφανώς, τα πράγματα είναι σοβαρά και δύσκολα. Η χώρα έχει πρόβλημα ρευστότητας όχι γιατί έχει μια σπάταλη κυβέρνηση σήμερα, αλλά γιατί οι διεθνείς πιστωτές έχουν σταματήσει να αναχρηματοδοτούν τα δάνειά της ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, με τις ευλογίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στόχος τους να αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει υφεσιακά μέτρα λιτότητας, προδίδοντας τις αποφάσεις του ελληνικού λαού.

  2. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να απαντηθεί με τρεις μόνο τρόπους, και επ’ αυτών θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ΚΕΔΕ/ΕΝΠΕ και τα δημοτικά συμβούλια της χώρας:

  α) Να μην ξοδέψει η Ελλάδα άλλα χρήματα για να στηρίξει τη διαπραγμάτευση. Να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ διακόπτοντας τώρα τις πληρωμές προς τους πιστωτές. Σεβαστή και συνεπής άποψη, αλλά μειοψηφική.

  β) Να συνεχίσει η Ελλάδα τη διαπραγμάτευση χρησιμοποιώντας ΟΛΕΣ τις δυνάμεις και τους πόρους της για να πετύχει ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέπει να συνεχίσει εντός ευρώ, αλλά χωρίς να λάβει νέα υφεσιακά μέτρα.

  γ) Να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ, αλλά να πάει στη διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της, αποδεχόμενη ουσιαστικά την επιβολή υφεσιακών μέτρων (μαζικές απολύσεις, μειώσεις συντάξεων κ.λπ.).

  Η κυβέρνηση και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς επιλέγουμε την δεύτερη λύση, γιατί αυτή έχει δυνατότητες επιτυχίας και είναι σύμφωνη με την πρόσφατη απόφαση του ελληνικού λαού.

  3. Είναι θεμιτό ο οποιοσδήποτε να έχει διαφορετική άποψη, πρέπει όμως να την πει ανοιχτά· ιδίως οι υποστηρικτές της τρίτης άποψης, που επιδιώκουν ψηφίσματα και αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και άλλων συλλογικών οργάνων απαιτώντας από την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει τα ταμειακά τους διαθέσιμα, χωρίς όμως να λένε ότι στην πραγματικότητα προκρίνουν τη λήψη νέων υφεσιακών μέτρων λιτότητας που θα βαρύνουν τον ελληνικό λαό και ιδίως τους φτωχότερους πολίτες (για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτονται). Γιατί αυτό είναι το πραγματικό κίνητρό τους.

  Τα παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να σωπάσει. Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ αντί να υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές υλοποιώντας μια κομματική, μνημονιακή ατζέντα, θα συνεισέφεραν πραγματικά (και θα κέρδιζαν κάτι από το κύρος που έχουν χάσει όλα αυτά τα χρόνια) αν επεξεργάζονταν και διεκδικούσαν μέτρα που θα διεύρυναν τη δημοκρατία. Αν είχαν να προτείνουν συγκεκριμένες επιπλέον δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ώστε τα χρήματα που πιθανόν να δανειστεί να είναι αναγνωρισμένα και να επιστραφούν στο ακέραιο. Και αν πίεζαν ώστε η τελική συμφωνία που θα προκύψει το καλοκαίρι, και για τη διαπραγμάτευση της οποίας έχουν κληθεί να βάλουν πλάτη οι πάντες, να εγκριθεί και πάλι από τους πάντες, μέσω καθολικού δημοψηφίσματος.

  Στις σημερινές συνθήκες η αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να είναι ένας φορέας ενδυνάμωσης των πολιτών και, ιδίως με μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία, να διεκδικεί και να κερδίζει τη συμμετοχή τους στις μικρές και μεγάλες αποφάσεις που τους αφορούν. Δυστυχώς όμως όλο και περισσότερο η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ μετατρέπονται σε κομματικά μαγαζάκια του απαξιωμένου και εκφυλισμένου πολιτικού συστήματος που έριξε τη χώρα στον γκρεμό.

  Ο αναπροσανατολισμός της αυτοδιοίκησης προκειμένου να συναντηθεί με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές επιθυμίες των πολιτών παραμένει ζητούμενο.


  * Ο Παναγιώτης Πάντος είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

  Πηγή: mehrineoteras.wordpress.com
  Δήμαρχος Καλαμάτας : "Προφανώς ο Δήμος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κινητοποίηση"

  Κάπως αιχμηρός ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απέναντι στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, κατά την τοποθέτησή του σήμερα σε προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στο Λουτράκι, όπου τόνισε ακόμη ότι η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων δεν είναι μείζoν θέμα για την αυτοδιοίκηση…

  Η προσυνεδριακή εκδήλωση διοργανώθηκε εν όψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική το τριήμερο 7-9 Απρίλη.

  Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας για την τοποθέτηση του δημάρχου, «ο Π. Νίκας εξέφρασε γνωστές απόψεις του, όπως:

  Το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των χρηματικών διαθεσίμων των Δήμων δεν είναι ζήτημα μείζον για την Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι, να υπάρξει συνεργασία, με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης και το προέχον είναι να διατηρηθεί η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι και το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προφανώς, ο Δήμος Καλαμάτας δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κινητοποίηση.

  Σπουδαία ζητήματα για την Αυτοδιοίκηση είναι:

  -Η κατάργηση του «Καλλικράτη», για την οποία η ΚΕΔΕ πρέπει να έχει θέσεις (τώρα δεν διαθέτει) και όχι γενικολογίες
  -Η πλήρης αναδιοργάνωση του κράτους και η αλληλοσχέση των θεσμών, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες (Δήμοι, Περιφέρειες, Κεντρική Διοίκηση)
  -Ο δημοκρατικός προγραμματισμός, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να κατανέμονται οι πόροι όχι ρουσφετολογικά, αλλά με κριτήρια (σχέση κόστους / οφέλους, πληθυσμός, έκταση κ.ά.)
  -Η συγκροτημένη διεθνής παρουσία των Δήμων, ιδιαίτερα ως προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο ως προς τη Γερμανία, με τα έξοδα να πληρώνονται από τους ίδιους τους Δήμους».

  via


  Ν. Βούτσης: Η χώρα και ο λαός δεν είναι κάτω από τις επιταγές της διαπλοκής και των δανειστών  «Αρνούμαστε το κισμέτ ότι η χώρα, ο λαός θα είναι κάτω από τις επιταγές της διαπλοκής και των δανειστών», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τη μεταφορά των διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν στα διλήμματα που θέτουν οι δανειστές και για τα οποία η κυβέρνηση λέει όχι. «Να πούμε “ναι” για μισθούς, συντάξεις ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις χωρίς ίχνος προστιθέμενης αξίας; Αν θέλετε να κάνουμε αυτό, θα το πείτε. Κύριε εκπρόσωπε του Ποταμιού το φέρνατε γύρω γύρω επί 22 λεπτά», είπε χαρακτηριστικά.
  Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, και απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, ο υπουργός επεσήμανε: «Μην το περιμένετε, μην τρίβετε ξανά τα χέρια σας. Όλα γίνονται για να έχουμε μία καλή διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση ρευστότητας». Κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση ότι με την στάση της θέλει να δοθούν τα σήματα στους δανειστές για άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων.

  «Μιλάτε 20 λεπτά ο καθένας και δεν λέτε στον κ. Ντράγκι ότι δίνει 1 τρισ .στις χώρες που δανείζονται με μηδενικά επιτόκια. Αυτό το αίσχος γιατί δεν το λέτε;», αναρωτήθηκε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μας είπατε ότι “ο χρόνος τελειώνει”. Δεν ξέρω σε ποια γλώσσα το άκουσα. Το έχω ακούσει και σε ξένη γλώσσα».
  «Δεν ζητάμε την βοήθειά σας, ούτε την κατανόησή σας. Ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε κάτι τέτοιο από τις μνημονιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις. Αλλά μας νοιάζει η κοινωνία να γνωρίζει», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τόσο αποφασιστικά και για να ολοκληρωθεί η συμφωνία γέφυρα και για να υπάρξει η μεγάλη συμφωνία».
  «Στην Ελλάδα δεν έχει μπει 1 ευρώ από τον Αύγουστο και παρόλα αυτά η χώρα πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Και γιατί το κάνει; Για να φτάσει στα μέσα του καλοκαιριού στη μεγάλη συμφωνία για την γενναία απομείωση του χρέους και τα ελάχιστα πλεονάσματα ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
  Ο υπουργός Εσωτερικών επέκρινε την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για την αρνητική τους στάση. «Δεν ήταν πράξη αντίστασης αυτό που γίνεται από ορισμένους ηγετικούς παράγοντες και πλειοψηφίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι περιορισμένη ευθύνη σε μία κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και άρνηση ανάληψης της οποιασδήποτε ευθύνης», τόνισε, ενώ υπενθύμισε πως προ 2 ετών, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά «έκοψε το 65% των πόρων των Δήμων και των Περιφερειών, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ είχαν έρθει στη Βουλή με ένα έντυπο με τίτλο “η συμβολή της ΤΑ στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα”».
  via


  Διαβάστε σχετικά:
  thumbnailΒουλή: Ζωντανά η συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα (video)
  Στην Ολομέλεια η συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθιστά αναδρομικά υποχρεωτική τη μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. H μεταφορά τ…

  Η ΚΕΔΕ ζητά απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία δημοσιεύτη…

  Τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών μεταφέρονται …


  Item Reviewed: Η κρυφή επιθυμία για επιστροφή σε μέτρα λιτότητας. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Rating: 5 Reviewed By: forkeratea