• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Αυγούστου 06, 2015

  Δημήτρης Πετρολιάγκης: Ένας Κερατιώτης Υπεραθλητής της «διπλανής πόρτας»


  Αποτελεί εξέχον μέλος του νεοσύστατου αθλητικού ομίλου «Νίκη Κερατέας».


  Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανής κρίση. Αυτή εκτός από οικονομική έχει πολυποίκιλες εκφάνσεις. Είναι θεσμική, κοινωνική, πολιτική αλλά και κυρίως πολιτιστική. Σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αναδυθούν νέες δυνάμεις και άτομα που θα πρέπει να προτυποποιηθούν. Ο αθλητισμός για παράδειγμα είναι αυτός που προτάσσει την καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος, το «ευ αγωνίζεσθαι» την ηθική ανάπτυξη μας και την (αθλητική) εντιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν  υπεραθλητές της «διπλανής πόρτας». Άνθρωποι με μεγάλη αξία που μιλούν μόνο με τα έργα τους, την δύναμη της ψυχής τους και την υπερνίκηση των ορίων της ανθρώπινης φύσης. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο συμπατριώτης μας Κερατιώτης Δημήτρης Πετρολιάγκης.

  Ο Δημήτρης Πετρολιάγκης, είναι υπερμαραθωνοδρόμος.  Είναι απόστρατος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ξεκίνησε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις πριν περίπου από δεκαπέντε χρόνια. Έχει τρέξει σε πολλούς  Μαραθωνίους αλλά η πρώτη υπερμαραθώνια του διαδρομή ήταν η Ελευσίνα- Μέγαρα (65 χλμ.). Οι υπεραποστάσεις του έχουν γίνει έμμονη ιδέα. Έχει τρέξει τον Ευχίδειο (Πλαταιές- Δελφοί, 107 χλμ.) και έχει έρθει πρώτος. ¨Έχει  τρέξει τον Αέθλιο (Νεμέα - Ολυμπία, 180 χλμ.).

  Στις 21 Απριλίου 2008 εκπροσώπησε την χώρα μας στον 112ο ιστορικό μαραθώνιο του Κόσμου, αυτόν της Βοστώνης. Στον αγώνα συμμετείχαν 22.000 δρομείς σε μια διαδρομή που είναι σχεδιασμένη αντίστοιχα της δυσκολίας της Κλασικής διαδρομής και ανάμεσα τους βρέθηκαν και 8 Έλληνες. Στο αγώνα αυτό ένας Έλληνας αθλητής (Καραβασίλης) είχε φύγει γρήγορα από την αρχή με στόχο και μια καλή επίδοση, όμως στη συνέχεια δεν άντεξε και από το 25ο χιλιόμετρο και μετά μείωσε πάρα πολύ το ρυθμό του και ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει. Στο 28ο χιλιόμετρο περίπου τον έφτασε ένας άλλος Έλληνας (Πάνος) που είχε αποσπαστεί από τους άλλους δυο, ο οποίος έτρεξε μαζί του για περίπου 12 χλμ παροτρύνοντας τον να συνεχίσει.  Όταν τους έφτασε προς το τέλος ο Πετρολιάγκης, συνέχισαν όλοι μαζί και έτσι τερμάτισαν και οι τρεις χέρι-χέρι (φωτο). Ο συγκλονιστικός τερματισμός χέρι-χέρι τριών ερασιτεχνών Ελλήνων μαραθωνοδρόμων στο διεθνή Μαραθώνιο της Βοστόνης είναι μια εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου με τον υπότιτλο «The Greek System».


  Ο Δημήτρης Πετρολιάγκης μαζί με 3 άλλους αθλητές εκπροσώπησε την Ελλάδα το διήμερο 17-18 Ιουνίου 2011, στην 33η διοργάνωση του φημισμένου αγώνα 100χλμ στη Νύχτα της Φλάνδρας στο Βέλγιο. Εκεί ο Βλάχος και ο  Πετρολιάγκης τερμάτισαν μαζί στη 11η και 12η θέση.


  Αυτός ο εξαιρετικός αθλητής  έχει λάβει μέρος τρεις φορές στο Σπάρταθλο (2008, 2009, 2010) απόστασης ίσης των 246 χιλιομέτρων!!! Ο αγώνας αυτός θεωρείται το “ιερό δισκοπότηρο” των αγώνων υπεραπόστασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Σπάρταθλον αποτελεί τον ιστορικότερο αγώνα υπεραπόστασης στην χώρα μας και έναν από τους σημαντικότερους σε όλον τον κόσμο. Αποτελεί αναβίωση της διαδρομής του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή Σπαρτιατικών στρατευμάτων για την αντιμετώπιση των Περσών στο Μαραθώνα το 490 π.Χ.  Η διαδρομή είναι Αθήνα- Σπάρτη 246 χλμ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ συνήθως την πολυπληθέστερη συμμετοχή παρουσιάζει η Ιαπωνία, (περίπου 70 δρομείς).

  Ο Δημήτρης, λοιπόν, έχει συμμετάσχει στο "Σπάρταθλον" το 2008 το 2009 και το 2010. Τις πρώτες δύο χρονιές τερμάτισε πρώτος από τους Έλληνες δρομείς (ένατος στην τελική κατάταξη).  Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2008 τερμάτισε με πρόβλημα στο ένα γόνατο και παρέα με έναν Ιάπωνα, ο οποίος, επίσης, ήταν τραυματίας. Σημαντικό το ότι ο Δημήτρης αρνήθηκε παρότι είχε δυνάμεις να προσπεράσει τον τραυματία δρομέα για λόγους αλληλεγγύης και τερμάτισε μαζί του χέρι-χέρι (κεντρική φώτο). Ο αγώνας αυτός αναπτύσσει ένα τρομερό αίσθημα αλληλεγγύης ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Το Σεπτεμβρίου του 2010 ο Δημήτρης Πετρολιάγκης έτρεξε στο "Σπάρταθλον 2010", στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη που κατατάγει δεύτερος Έλληνας και δέκατος έβδομος στην συνολική κατάταξη πρώτος Έλληνας στο Σπάρταθλο.


  Ο Δημήτρης είναι άνθρωπος που έχει εξαιρετική αντοχή και δυνάμεις. Θεωρεί ότι το Σπάρταθλο είναι πάλη και πόνος. Πάλη με το σώμα και το μυαλό, που προστάζουν να σταματήσεις, και πόνος λόγω των τραυματισμών στους μυς, στους τένοντες. Κατά τον Jack Dempsey «πρωταθλητής είναι αυτός που σηκώνεται όταν δεν μπορεί». Ο Δημήτρης μας διδάσκει ότι δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη φύση και οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι ανεξάντλητες και εν πολλοίς ανεξερεύνητες. Αυτό που χρειάζεται είναι συγκέντρωση και τσαγανό. Κατά τον Mohamed Ali «Οι πρωταθλητές δεν φτιάχνονται στα γυμναστήρια. Οι πρωταθλητές γίνονται από κάτι που έχουν βαθιά μέσα τους. Μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα».


  Ο Δημήτρης παρότι υπεραθλητής είναι ένας γλυκός, φιλοσοφημένος και μετριόφρων άνθρωπος με μεγάλο φορτίο γνώσεων και εμπειριών. Άρα είναι άνθρωπος όπως όλοι μας με προβλήματα και υποχρεώσεις αλλά προσπαθεί και καταφέρνει να ξεπερνά τον εαυτό του. Αυτό είναι το μήνυμα σε όλους μας. Ας τον ακολουθήσουμε.


  Ο Δημήτρης Πετρολιάγκης έχει τιμηθεί το 2010 από τον Δήμο Κερατέας και αποτελεί εξέχον μέλος του νεοσύστατου αθλητικού ομίλου «Νίκη Κερατέας».  εστάλη από τον κ. Σπύρο Παπαθανασίου
  Διαβάστε σχετικά:
  thumbnailΔελτίο Τύπου Αθλητικού Ομίλου «ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΤΕΑΣ»
  Έχουμε την χαρά και την τιμή να σας ανακοινώσουμε την ίδρυση του νέου Αθλητικού Ομίλου Κερατέας με την επωνυμία «ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» Ο αθλητικός όμιλος «ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» (έτος ίδρυσης 2014-μέλος της Ελληνικ…

  Δύο αθλητές από την Κερατέα συμμετέχουν στον Διεθνή Ιστορικό Αγώνα Υπεραποστάσεων ΑΘΗΝΑ - ΣΠΑΡΤΗ  246 χλμ.  Ειναι ο Αλέξανδρος Γεωργίου και ο Αναστάσιος Γιόγιακας. Τρέχουν με την σημαία του ΟΒΡΙΟΚΑΣΤ…


  Item Reviewed: Δημήτρης Πετρολιάγκης: Ένας Κερατιώτης Υπεραθλητής της «διπλανής πόρτας» Rating: 5 Reviewed By: forkeratea