• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Φεβρουαρίου 06, 2016

  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ: Κύκλος σεμιναρίων Ελληνικών χορών με τίτλο ''Από την έρευνα στην διδασκαλία του χορού''

  1ο Σεμινάριο - Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016 - (17.00-21.00)

  Η χορευτική παράδοση 
  στʼ Αρβανιτοχώρια της Δυτικής Αττικής

  Εισήγηση - Διδασκαλία: Βαγγέλης Σαμπάνης 
  Σπυριδούλα Παναγιωτοπούλου

  Επιμέλεια: Βασίλης Ι. Οικονόμου


  Μέσα από το σεμινάριο θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τους εθιμικούς και γλεντζέδικους χορούς των αρβανιτοχωρίων της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα του Ασπροπύργου (Καλύβια Χασάς), της Φυλής (Χασιά) και των Άνω Λιοσσίων, των Βιλλίων, καθώς και των Κουντουριώτικων χωριών (Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα).

  Οι χοροί που θα διδαχθούν:
  – Καλαματιανός (ανδρικός και γυναικείος)
  – Τσάμικος
  – Συρτός (παλιός και νεώτερος)
  – Μπάλος (ανδρικός)
  – Σέρβικο
  – Ζεϊμπέκικο αντικριστό (ανδρικό)
  – Πλεχτοί γυναικείοι χοροί (Αποκριάτικο Ασπροπύργου και Λιοσσίων, Νταρσά Ασπροπύργου, Νε νε νε Μαρίε μόι Ασπροπύργου, Λιοσσίων, Κουντούρων)
  – Αποκριάτικο (ανδρών)
  – Δως του πέρα
  – Των γερόντων
  -------------------------------------------------------------------------------------
  * Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης, καθώς, και πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο με ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες, βιογραφικά στοιχεία των εισηγητών, κ.ά.
  * Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.
  * Δηλώσεις συμμετοχής έως Παρασκευή 12/02/2016 : 2299042859, 6970 997737 (19:00-21:00μμ).
  Βιογραφικά στοιχεία εισηγητών

  Ο Βαγγέλης Σαμπάνης  γεννήθηκε το 1958 στον Ασπρόπυργο Αττικής που είναι ο τόπος καταγωγής και διαμονής του μέχρι και σήμερα. Έκανε τα πρώτα βήματά του στο χορό σε μικρή ηλικία αφού έμαθε να χορεύει μέσα από τα οικογενειακά γλέντια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς να μπορούσε τότε να φανταστεί ότι ο χορός θα αποτελούσε και επαγγελματική του ενασχόληση.

  Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1984 ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ενώ έχει διατελέσει και προπονητής στίβου στον Πανελευσινιακό και στον Γυμναστικό Σύλλογο Ασπροπύργου επί σειρά ετών.  Άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το χορό το 1978 και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1986. Έχει δουλέψει ως δάσκαλος χορού στο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου (στο οποίο είναι και ιδρυτικό μέλος), στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μάνδρας, στο Σύλλογο Αρβανίτικου Πολιτισμού «Η Γρίζα», στο χορευτικό του Δήμου Μαγούλας, και στον Όμιλο Ελληνικών Λαϊκών Χορών «Ελένη Τσαούλη».


  Η Σπυριδούλα Παναγιωτοπούλου - Σαμπάνη γεννήθηκε το 1971 στον Αυλώνα Αττικής και από  το 1981 κατοικεί μόνιμα στον Ασπρόπυργο Αττικής.

  Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο χορό το 1989. Έχει δουλέψει ως δασκάλα χορού στο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου και στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μάνδρας.

  Έχει παρακολουθήσει επί σειρά ετών μαθήματα ελληνικών κρουστών και παίζει όλα τα παραδοσιακά κρουστά (τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι).


  Η πορεία τους από το 1989 μέχρι και σήμερα πάνω στον παραδοσιακό χορό υπήρξε κοινή αφού εργάστηκαν μαζί, στους ίδιους χώρους και με κοινούς στόχους.

  Από τη στιγμή που ασχολήθηκαν επαγγελματικά με τον παραδοσιακό χορό έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα και μελέτη της παράδοσης γενικά, όχι δηλαδή μόνο σε ό,τι αφορά το χορό, αλλά και σε όλες τις μορφές της (φορεσιά, μουσική, τραγούδια, έθιμα) δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παράδοση του τόπου τους και της γύρω περιοχής.

  Φιλοσοφία τους ήταν και παραμένει ότι σε όλους της τομείς της παράδοσης και πολύ περισσότερο τον παραδοσιακό χορό που υπηρετούν, η ποιότητα συμβαδίζει με την πιστότητα. Έτσι λοιπόν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη διδασκαλία και παρουσίαση των χορών στην αυθεντική τους μορφή, χωρίς να επιχειρείται αλλοίωση στα βασικά δομικά τους στοιχεία.

  Έχουν διδάξει ως εισηγητές τη χορευτική παράδοση της περιοχής τους σε σεμινάρια παραδοσιακού χορού σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

  Επίσης έχουν παρακολουθήσει πλήθος Διεθνών συνεδρίων και επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικά με τον παραδοσιακό χορό και την τοπική παράδοση διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.

  Ήταν εμπνευστές και πρωτεργάτες της δημιουργίας «Φωτογραφικού Αρχείου» στα πλαίσια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ασπροπύργου το οποίο συγκεντρώνει φωτογραφικό και άλλο λαογραφικό υλικό που αξιοποιεί πολλαπλά.

  Οργανώνουν εκδηλώσεις με σκοπό τη διάσωση της τοπικής τους παράδοσης ενώ έχουν συμμετάσχει με τους χορευτικούς τους συλλόγους ως υπεύθυνοι δάσκαλοι σε αμέτρητες εκδηλώσεις παραδοσιακού χορού σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και σε φεστιβάλ παραδοσιακού χορού σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη και στην Αμερική. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλοντας την παράδοση του τόπου τους.  Item Reviewed: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ: Κύκλος σεμιναρίων Ελληνικών χορών με τίτλο ''Από την έρευνα στην διδασκαλία του χορού'' Rating: 5 Reviewed By: forkeratea