• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Μαρτίου 09, 2016

    Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οι ''Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης'' του Γρηγόρη Οικονομίδη

    Στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προκρίθηκε και προβάλλεται στην κατηγορία " Ελληνικό Πανόραμα" το τελευταίο έργο του Γρηγόρη Οικονομίδη ''Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης''.

    Ο συνδημότης μας Γρηγόρης Οικονομίδης ο οποίος τόσο αναπάντεχα ''έφυγε'' πρόσφατα από την ζωή δραστηριοποιήθηκε με επαγγελματικό τρόπο στον χώρο της δημιουργίας και παραγωγής έντυπου και ψηφιακού οπτικο-ακουστικού πολιτιστικού υλικού και ειδικότερα στον τομέα των ντοκιμαντέρ ως παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

    Τα υψηλής καλλιτεχνικής και πολιτισμικής ποιότητας ντοκιμαντέρ-δημιουργήματά του διακρίνονται για την αρτιότητα και την ευαισθησία τους και προβλήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.





    Λίγα λόγια για το έργο



    Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης / Γρηγόρης Οικονομίδης

    Το ντοκιμαντέρ έχει αντικείμενο την ανάδειξη της συνεισφοράς των ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης κατά το 19ο αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού. Παρά το ότι η επαγγελματική τους δράση ήταν άγνωστη στη σημερινή Τουρκία, έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στο δομημένο περιβάλλον, εισάγοντας νέους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και μορφολογικά πρότυπα, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της Πόλης.

    Πρόκειται για κτίρια διαφορετικών χρήσεων όπως πολυκατοικίες, επαύλεις, καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, αθλητικοί σύλλογοι, τράπεζες, ξενοδοχεία. Καταγράφονται περί τα 40 από τα σημαντικότερα κτίρια που ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν ως έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων. 


    Εξέχοντες ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Πόλη, φωτίζουν το έργο δεκάδων ρωμιών αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Πόλη, στα προάστια και στα Πριγκηπόννησα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται σημαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες της εποχής, προσωπογραφίες και κατάλογοι αρχιτεκτόνων, έγγραφα και σχέδια.

    Σκηνοθεσία:Γρηγόρης Οικονομίδης
    Σενάριο:Σάββας Τσιλένης
    Διεύθυνση Φωτογραφίας:Χρήστος Γιαννακόπουλος
    Μοντάζ:Χρήστος Γιαννακόπουλος
    Ήχος:Ροζάννα Μπαγιά
    Μουσική:Μανώλης Καρπάθιος, Piano Turca
    Παραγωγός:Γρηγόρης Οικονομίδης
    Συμπαραγωγή:Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Κωνσταντινουπόλεως
    Αφήγηση:Ανδρέας Μαριανός
    Φορμά:DCP Έγχρωμο
    Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα-Τουρκία
    Διάρκεια:68'
    Έτος Παραγωγής:2016
    Παγκόσμια εκμετάλλευση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Groiko5@gmail.com spyros@superonline.com

    ΠΡΟΒΟΛΕΣ


    Αίθουσα «ΟΛΥΜΠΙΟΝ-ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ» στη πλατεία Αριστοτέλους: 

    Σάββατο 12 Μαρτίου 2016  ώρα: 17:30



    Αίθουσα «ΤΟΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ Δ», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης: 

    Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 ώρα: 13:00 



    Φιλμογραφία



    2012 - Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως

    2013 - Κερατέα, μια πραγματική ιστορία

    2014 - Χαλκηδόνα

    2015 - Το όνειρο κάθε αρχιτέκτονα (μμ, μυθοπλασίας)

    2015 - Μνημείο Πλατείας Πύλης Αγοράς «200 χρόνια ζωής στα ριζά της Ακρόπολης» (μμ)

    2016 - Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης








    Διαβάστε σχετικά:




    Item Reviewed: Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οι ''Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης'' του Γρηγόρη Οικονομίδη Rating: 5 Reviewed By: Unknown