• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μαΐου 20, 2016

  Η Εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής ΄΄Ο ΠΥΡΡΟΣ΄΄


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  Στη κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων στο «Παλαιό Μηχανουργείο Δήμου Λαυρεωτικής» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Πολιτιστική Εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής «Ο ΠΥΡΡΟΣ», σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής , υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών κος Μανώλης Λαμπίρης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε:
  «Κυρίες –Κύριοι- Πατριώτες –Πατριώτισσες,

  Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μας εκδήλωση που σαν θέμα της έχει την παραδοσιακή κοινοτική κουλτούρα ,αφετηρία για σύγχρονες πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης.

  Στη συνέχεια χορευτική εκδήλωση από τρεις τοπικούς παραδοσιακούς συλλόγους.

  Ο Δήμος Λαυρεωτικής και ιδιαίτερα το Λαύριο αποτελεί μια μικρή πόλη  πολυπολιτισμικής ελληνικής κοινωνίας  με ελληνικά ήθη και έθιμα ελληνική παράδοση.

  Η ανάγκη της συνύπαρξης της γνωριμίας ,της διατήρησης των ηθών –εθίμων της παράδοσης της ιστορίας  της κάθε διαμερισματικής  ξεχωριστής ομάδας ανθρώπων μας έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας των πολιτιστικών συλλόγων με χρόνους λειτουργίας 25-30 –ετών .

  Σε μια μικρή κοινωνία να λειτουργούν και να συνυπάρχουν οκτώ πολιτιστική σύλλογοι είναι πλουραλισμός ,είναι ανάγκη για τον πολιτισμό- την τέχνη την παράδοση που κομμάτι του αποτελεί ο χορός  η άλλη  πλευρά για την ομορφιά  της ζωής.

  Αναφερόμενος στο χορό θα αναρωτιέστε εμείς τη κάνουμε ,βάζουμε τους  ανθρώπους τον έναν δίπλα στον άλλον  που μπορεί να μην είναι ίδιες ηλικίες αλλά κρατάει ο ένας το χέρι του άλλου σφιχτά ( μερικοί το παρεξηγούν, το φοβούνται,το συνδυάζουν με ΙΣΧΥ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ).

  Θα ήτανε ίσως υπερβολή και παράτολμο να πω πως ο χορός γιατρεύει, σε βοηθάει να βγεις απ΄ την μιζέρια ,την εσωστρέφεια σε κάνει πιο κοινωνικό άτομο και χαρούμενο.


  Χορός = έκφραση μιλάς  με την άλλη γλώσσα του σώματος, των ματιών και της ψυχής που σε συνεπαίρνει σε υπνωτίζει, αλλά για περισσότερα για την σημερινή ημερίδα θα μας μιλήσουν εξειδικευμένα οι φίλοι μας του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ.

  Ο Κος Τεντζεράκης Χρήστος ,η κα ΜίκαΠαπασέβου και ο κος Κων/νος Κωνσταντίνου.

                 Σας ευχαριστώ»


  Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα:

  «Η παραδοσιακή κοινοτική κουλτούρα, αφετηρία για σύγχρονες πρωτοβουλίες τοπικής τουριστικής ανάπτυξης», με τις εισηγήσεις των κ. Τεντζεράκη Χρήστου, Προέδρου του ΑΕΧ, Υπ.Δρ, του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Μέλους ΔΣ Πανηπειρωτικής Συν., Οικονομολόγου M.S. και της καςΜίκας Παππά Σέβου Συμβούλου Διοίκησης ΑΕΧ, Ιστορικού Τέχνης, σχετικές με την παραδοσιακή κοινοτική κουλτούρα και τη σύγχρονη κοινοτική ανάπτυξη.

  Στην εισήγησή του ο κ. Τεντζεράκης αναφέρθηκε στις νέες αντιλήψεις και τις προτάσεις που αναδύονται σήμερα και αφορούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από την αξιοποίηση υπαρχόντων ευκαιριών και δυνατοτήτων , την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών και πρακτικών, και τη διαμόρφωση αναπτυξιακών στρατηγικών και παρεμβάσεων με την αξιοποίηση ευρύτερων συνεργασιών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, με στόχο μια αναπτυξιακή πολιτική , με ανθρώπινο πρόσωπο και σεβασμό στο περιβάλλον.

  Ο κ. Κωνσταντίνου ανέδειξε τις δυνατότητες λειτουργίας του Πολιτιστικού Τουρισμού, ως μοχλού ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και η κ. Παππά-Σέβου πρότεινε συγκεκριμένα παραδείγματα κινητοποίησης των τοπικών πολιτιστικών φορέων σε αυτή την κατεύθυνση και τη συμβολή τους στην τοπική τουριστική ανάπτυξη .

  Στη συνέχεια τα χορευτικά  παιδικά  τμήματα του Πανθεσσαλικού Συλλόγου και  των Ηπειρωτών Λαυρίου άνοιξαν  το  χορό, οι  μεγάλοι της Ένωσης Θηρέων Λαυρεωτικής, Μεσογαίας, Αττικής «Η Άγια Ειρήνη» ακολούθησαν & τα  τμήματα  των  μεγάλων του Συλλόγου Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής «Ο Πύρρος» και  του  Πανθεσσαλικού.Παρουσίασαν χορούς της  Θεσσαλίας  και  της  Ηπείρου .

  Από την Αν. Υπουργό Τουρισμού κα ΕλεναΚουντουρά και τους διοργανωτές Συλλόγους  ΑΡΧΕΙΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΧΟΡΟΥ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΣΥΛΛΟΓΟ  ΗΠΙΡΩΤΩΝ  προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα.

  Το Αρχείο Ελληνικού Χορού συνεργάστηκε  με  το  σύλλογο και προσέφερε μεγάλες ποσότητες ειδών ένδυσης, υπόδησης και κλινοσκεπάσματα για άπορες οικογένειες   ΔΩΡΑ ΑΓΑΠΗΣ όπως τα ονομάζουν.


  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :


  Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Πάνος Σκουρολιάκος,
  Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς,
  Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κος Πέτρος Φιλίππου,
  Οι αντιδήμαρχοι κ. Παναγιώτης Τσίκλος και κ. Ιωάννης Αδάμης,
  Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αντώνιος Γάκης και κ. Ζαχαρίας Πελέκης
  Ο εντεταλμένος  σύμβουλος Συρίγος Ιωάννης ,Δράκος Δημήτριος και ο τοπικός  σύμβουλος  Ζαγουρής Χάρης
  Η κα Βασιλική Λιάγκη του Επιμελητηρείου Πειραιώς.
  Επίσης,
  Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κος Δόσης Γιώργος και ο Αντιπρόεδρος Κος Κωνής Κώστας και  ο έφορος  πολιτισμού κος  Μάτσιας Κωνσταντίνος.
  Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου κ. Βαγγέλης Παππάς,
  Ο Πρόεδρος των Εξωραϊστικών Πολιτιστικών Συλλόγων Κερατέας κ. Γώγος Ευάγγελος και εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.
  Ο  Διευθυντής  του   κέντρου  υγείας  κος  ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ
  Η Διευθύντρια  του  βιοτεχνικού –βιομηχανικού εκπαιδευτικού  μουσείου  κα   ΣΟΦΙΑ  ΡΩΚ  ΜΕΛΑ
  Εκπρόσωποι συλλόγων  
  Ο ΚΩΣΤΑΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  πρόεδρος  του  συλλόγου ΗΠΕΡΩΤΩΝ  ΠΑΙΑΝΙΑΣ.
  ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ  ΧΑΣΙΩΤΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΩΝ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ  ΤΖΙΩΓΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  ΕΝΩΣΗΣ  ΘΗΡΑΙΩΝ  ΙΟΥΛΙΟΣ  ΣΥΡΙΓΟΣ του  συλλόγου  εργατικών  κατοικιών  ΒΡΑΤΣΙΣΤΑΣ  ΣΩΤΗΡΙΟΣ  του  συλλόγου  ιδιοκτητών  Αγριλέζας ΜΑΚΡΙΔΗΣ  ΗΛΙΑΣ.  Τράπεζα  αίματος  Λαυρίου  ο  κος  ΤΡΙΚΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
  Εκπρόσωποι  των  συλλόγων  Κρητών  και Κωνστντινοπολητών  και  του χορευτικού  λαογραφικού  ομίλου  Αναβύσσου η κα   ΣΑΚΑΡΙΚΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΑ.


  Ο σύλλογος  μας  με  ομόφωνη  απόφαση  του  Δ.Σ. αποφάσισε  να απονέμει  και  να  βραβεύσει  με αναμνηστικές  πλακέτες  τους προέδρους των  πολιτιστικών συλλόγων  με  πολλά  χρόνια  παρουσίας στο  Δήμο  Λαυρεωτικής  για  την  προσφορά  τους   στην  διάσωση  και  διάδοση της πολιτιστικής  μας  κληρονομιάς.


  Όπως  τους  κους  ΤΖΙΩΓΑ  ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  μακεδόνων ΓΙΑΝΝΗ  ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ του  συλλόγου Κρητικών  ΤΣΑΠΝΙΔΗ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ  του συλλόγου  Ποντίων   ΒΗΤΑ  ΔΗΜΗΤΡΙΟ  του  Πανθεσσαλικού  συλλόγου  ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙΤΗ  ΣΩΤΗΡΙΟ  του  συνδέσμου  αλληλεγγύης.
  Τα  χορευτικά  των  τριών  πολιτιστικών  συλλόγων  πρόσφεραν  ένα  ανεπανάληπτο  θέαμα από  χορούς  της  πατρίδας  μας τους  αξίζει  ένα  πολύ  πολύ  μεγάλο  ΜΠΡΑΒΟ σε  όλα  τα  σύνολα  των  χορευτών  και  στους  δασκάλους  για  την  εξαιρετική  δουλειά  τους.


  Να  ευχαριστήσουμε  τη  αναπληρώτρια  υπουργό  τουρισμού  κα  ΕΛΕΝΑ  ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ   το  ΑΡΧΕΙΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΧΟΡΟΥ  τον  πρόεδρο  κο  ΤΕΝΖΕΡΑΚΗ  ΧΡΗΣΤΟ   την σύμβουλο  διοίκησης κα  ΜΙΚΑ  ΠΑΠΑΣΕΒΟΥ  τον έφορο  επικοινωνίας κο  ΚΩΝΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ  για  την  άψογη  συνεργασία  μας .


  Τέλος να ευχαριστήσουμε  της  κυρίες  του  συλλόγου  μας  για  τον  εξαιρετικό   πλούσιο  μπουφέ  που  είχαν  ετοιμάσει με παραδοσιακές πίτες της Ηπείρου.

  Με τιμή για το Δ.Σ.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ                                                  ΒΟΥΡΛΑΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
                                     Tηλ. 6944991580                                                          Τηλ. 6932892478
                          e-mail:manolislampiris@gmail.com                

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ                                                                                  ΛΑΥΡΙΟ       18/05/2016
  ΔΗΜΟΥ  ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
    «Ο ΠΥΡΡΟΣ»    
  ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
  ΛΑΥΡΙΟΥ ,Τ.Κ. 19500                            
  Α.Φ.Μ 998292584
  ΔΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ          
             Item Reviewed: Η Εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής ΄΄Ο ΠΥΡΡΟΣ΄΄ Rating: 5 Reviewed By: Unknown