• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μαΐου 04, 2016

  Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί αλλαγές στον «Καλλικράτη»


  Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λειτουργικό το πλαίσιο του «Καλλικράτη» σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

  Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, στο πλαίσιο ενός Τριετούς Προγράμματος για την αναβάθμισή της.

  Οπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, το πλαίσιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη δομή και τη λειτουργία των περιφερειών, των δήμων, τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον εκλογικό νόμο των κοινοβουλευτικών εκλογών και τη συνταγματική αναθεώρηση.

  Κομβικό σημείο για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι βεβαίως το πλαίσιο του «Καλλικράτη», το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει στη Βουλή. Το μείζον ζήτημα σχετικά με τον «Καλλικράτη» δεν είναι η χωροθέτηση των δήμων αλλάτο θεσμικό του πλαίσιο, το οποίο δεν είναι λειτουργικό, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

  Οπως επισημαίνουν, η εναλλακτική πρόταση θα πρέπει να συνίσταται στην ανατροπή του συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης της χώρας και τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και εξουσιών και, συνεπώς, σε μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό θα τίθενται ζητήματα ενδοδημοτικά και ενδοπεριφερειακά, με σκοπό την ενίσχυση των Τοπικών Συμβουλίων και την ουσιαστική τους παρουσία.

  Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της ανατροπής του συγκεντρωτικού μοντέλου που ισχύει σήμερα, στο οποίο όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στα πρόσωπα των περιφερειαρχών και των δημάρχων, καθώς και τη ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή των θεσμών της Τ.Α. στις δομές της κοινωνικής οικονομίας, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.  Item Reviewed: Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί αλλαγές στον «Καλλικράτη» Rating: 5 Reviewed By: forkeratea