• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Ιουλίου 05, 2016

  Όταν ο αθλητισμός έβγαλε νοκ-άουτ τον φασισμό

  Τι και αν ο αγώνας έκρινε το ποια αθλήτρια θα κατάφερνε να πάρει ζώνη σε αγώνα Κ1; Ο προπονητής Muai Thai της σχολής White TigerΗλίας Λάμπρου, αρνήθηκε να κατεβάσει την αθλήτριά του στο ρινγκ, διότι στους “επισήμους” βρισκόντουσαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

  Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, θέλησε να εξηγήσει τον λόγο που τον οδήγησε να πάρει μία τέτοια απόφαση:
  “Σήμερα μια αθλήτρια του White Tiger Camp έπαιζε αγώνα Κ1 για μια ζώνη σε μεγάλη διοργάνωση, αγώνα που τελικά ακυρώσαμε.
  Για λόγους σεβασμού προς την αντίπαλη αθλήτρια, τη γωνία και το δάσκαλό της αλλά και το διοργανωτή που μας έκανε την τιμή και μας προσέφερε αυτή την ευκαιρία διεκδίκησης ζώνης θα πρέπει να εξηγήσω αυτή τη ενέργειά μας.
  Με το που φτάσαμε στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων, αντιληφθήκαμε πως “πρώτο τραπέζι πίστα” ήταν μεγάλη παρέα αποτελούμενη από τον Κασιδιάρη, το Λαγό και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, αντίστοιχου ή μικρότερου βεληνεκούς.
  Επειδή ο αθλητισμός δε μας ενώνει (και καλά κάνει), επειδή οι σχολές και τα γυμναστήρια μας δε χωρούν τους φασίστες και τους ναζί, δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμείνουμε στον ίδιο χώρο με αυτούς, νομιμοποιώντας την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους. Δεν έχω τη λογική του no politicaστον αθλητισμό, πολύ περισσότερο όταν αφορά μισάνθρωπους νοσταλγούς του Χίτλερ, των κρεματορίων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
  Δεν υπάρχει κανένας λόγος για χάρη ενός, περιέργως, εννοούμενου επαγγελματισμού, να συμμετέχουμε σε οτιδήποτε αντίστοιχο. Θέλουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό.
  Ειλικρινά είμαι περήφανος για τους μαθητές/αθλητές μου και μακάρι να είναι και αυτοί περήφανοι για τις επιλογές μας και τη στάση ζωής μας.
  Ηλίας Λάμπρου
  White Tiger Muay Thai Camp

  Οι πολεμικές τέχνες στη χώρα μας, μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ταυτισμένες στην συνείδηση των περισσοτέρων με τους φασίστες, τους μπράβους, το μίσος… Η εικόνα αυτή άλλαξε τα τελευταία χρόνια χάρη στις πρωτοβουλίες που έλαβαν μερικοί δάσκαλοι, προπονητές, μαθητές και “οπαδοί” των αθλημάτων αυτών, κάποιοι λίγοι στην αρχή και πλέον περισσότεροι θέλησαν να προάγουν -μέσα και από αυτού του είδους των αθλητισμό - την αλληλεγγύη, τον αντιφασισμό, την συλλογικότητα, την αυτοοργάνωση.

  Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε η διοργάνωση του Αντιφασιστικού Τουρνουά μαχητικών τεχνών το οποίο διεξάγεται τα τρία τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη, εκεί όπου αθλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να στείλουν μήνυμα ενάντια στο φασισμό και να τονίσουν ακριβώς αυτό που ο Ηλίας Λάμπρου αναφέρει στο κείμενό του: Δεν υπάρχει no politica στον αθλητισμό. H κίνηση του ίδιου και της αθλήτριας του έστειλε ακριβώς αυτό το μήνυμα…

   


  Item Reviewed: Όταν ο αθλητισμός έβγαλε νοκ-άουτ τον φασισμό Rating: 5 Reviewed By: Unknown