• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Αυγούστου 24, 2016

  Το κρασί των Αθηνών που ταξιδεύει στις 5 Ηπείρους  Εδώ και έναν αιώνα στην περιοχή της Κερατέας βρίσκεται ένα μικροοινοποιείο – «στολίδι» το οποίο έχει αναγάγει την παραγωγή κρασιού σε τέχνη. Δεν είναι άλλο από το μικροοινοποιείο Μυλωνά, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται σήμερα η τρίτη γενιά επιχειρηματιών που συνεχίζει ακάθεκτη την οικογενειακή παράδοση, προσφέροντας σε απαιτητικούς ουρανίσκους το νέκταρ που αναβλύζει από τους αμπελώνες της Αττικής. 

  Με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε πάνω από 60.000 φιάλες και τη δυναμικότητά του να αγγίζει τους 50 τόνους, το Μικροοινοποιείο Μυλωνά βγάζει γευστικές ποικιλίες όπως Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μανδηλαριά, Merlot αλλά και Cabernet Sauvignon. Αυτό, ωστόσο, που το κάνει να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές είναι το γεγονός πως η κατανάλωση των κρασιών που παράγονται στις εγκαταστάσεις του δεν περιορίζεται στην εγχώρια αγορά, αλλά και εκτός συνόρων αφού τα κρασιά ταξιδεύουν, μεταξύ άλλων, σε ΗΠΑ, Βέλγιο, Αγγλία, Ελβετία, Γαλλία, Δανία, Κύπρο, Νέα Ζηλανδία και Μαλαισία, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον ελληνικό οίνο.

  Το οινοποιείο, που είναι επισκέψιμο από το ευρύ κοινό, παράγει στους αμπελώνες του στην Αττική, σε 120 στρέμματα, τις παραπάνω ποικιλίες, ενώ συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με κάποιους αμπελουργούς της ευρύτερης περιοχής από τους οποίους και αγοράζει κάθε χρόνο τα σταφύλια που δεύτεροι παράγουν.

  Σημαντικό ρόλο στην πλούσια γεύση των κρασιών που φέρουν την ετικέτα Μυλωνάς παίζει αναμφίβολα η τοποθεσία. Πρόκειται για τον αμπελώνα με το υψηλότερο υψόμετρο της Μεσογαίας, αφού βρίσκεται στους πρόποδες του Πάνειου όρους σε υψόμετρο 200-350μ και αγκαλιάζεται στην κυριολεξία και από τις δυο πλευρές με θάλασσα, χαρίζοντας του περισσή δροσιά . Όμως η σημαντικότερη διαφοροποίηση έναντι των άλλων περιοχών της Μεσογαίας είναι στα εδάφη του που είναι μέσης σύστασης αμμοαργιλώδη με ασβεστολιθικό υπόβαθρο σε πιο ιδιαίτερες περιοχές, ή περισσότερο πετρώδες στα περίχωρα της πόλης Κερατέας, ενώ πλησιάζοντας την κοινότητα του Λαυρίου ο ασβεστόλιθος εναλλάσσεται με σχιστόλιθο.

  Για την ιστορία το 1917 η οικογένεια Μυλωνά αρχίζει να ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση σε μια εποχή που στην περιοχή της Αττικής η κύρια ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Την εποχή εκείνη ο παππούς Μυλωνάς ξεκίνησε να καλλιεργεί τα αμπέλια του και να παράγει μικρές ποσότητες κρασιού και γλεύκους το οποία αποτελούσαν την μοναδική πηγή εισοδήματος για να ζήσει την οικογένειά του. Την σκυτάλη παρέλαβε στην συνέχεια ο γιος του Δημήτρης, ο οποίος συνέχισε την παράδοση αυτή δημιουργώντας ένα μικρό και σύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής οινοποιείο ενώ παράλληλα μεγάλωσε τον αμπελώνα φυτεύοντας αρκετά περισσότερα στρέμματα αμπέλου.

  Συνεχιστές της παράδοσης είναι οι τρεις γιοι του Δημήτρη για τους οποίους το κρασί δεν είναι επιχείρηση, αλλά οικογενειακή υπόθεση. Τα δύο αδέρφια ο Αντώνης και ο Σταμάτης, χημικοί στο επάγγελμα με ειδίκευση στην οινολογία, επιβλέπουν το κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ ο τρίτος αδερφός ασχολείται με την διοίκηση και τα οικονομικά.

  Στη μακραίωνη πορεία του το Μικροοινοποιείο Μυλωνάς έχει αποσπάσει δεκάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς με πιο πρόσφατη αυτή για το λευκό κρασί Sunday, το οποίο κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION 2015.

  Για όσους λατρεύουν το καλό κρασί, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν την πλούσια γκάμα των κρασιών Μυλωνάς για να βρουν τη γεύση που τους ταιριάζει. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Εις υγείαν!

  Περισσότερα στο mylonas-wines.gr

  Πηγή ενημέρωσης: driveandtravel.gr


  Item Reviewed: Το κρασί των Αθηνών που ταξιδεύει στις 5 Ηπείρους Rating: 5 Reviewed By: forkeratea