• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μαΐου 05, 2017

  Παρατείνεται η θητεία των αιρετών – Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 οι Δημοτικές εκλογές;  Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 αντί τον Μάιο-Ιούνιο μαζί με τις ευρωεκλογές εξετάζει η κυβέρνηση. 

  Χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στην αυτοδιοίκηση, να διαχωρίσει την πραγματοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. 

  Οι ευρωεκλογές δεν μπορεί να μετακινηθούν και έτσι στο Υπ.Εσ. Σκέφτονται να δώσουν παράταση στις τρέχουσες θητείες και οι εκλογές να γίνουν Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Πιθανό είναι επίσης να μειωθεί και η θητεία απο τα 5 στα 4 χρόνια όπως και να μπει όριο θητειών. 

  Χθες το βράδυ ο κ. Πουλάκης μίλησε σε εκδήλωση της δημοτικής παράταξης του Δήμου Θεσσαλονίκης ”Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη” για τις «Σύγχρονες προτάσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, ο κ. Πουλάκης ξεκίνησε αποσαφηνίζοντας ότι θα απαντήσει σε βασικά ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

  Εάν δηλαδή αυτή θα έχει σχέση μόνο με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ή θα διέπεται από μια ευρύτερη λογική. Επισήμανε τις τρεις αδυναμίες του Καλλικράτη σχετικά με την οικοδόμησή του στη λογική του «λιγότερου» κράτους, τη διατήρηση του ελλείμματος της δημόσιας λειτουργίας και τη δημιουργία ενιαίου τρόπου αντιμετώπισης για όλους τους Δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων. 

  Ο Γενικός Γραμματέας επιπλέον, αναφέρθηκε στις 25 προτάσεις που εμπεριέχονται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, όπως: η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, η μείωση του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η θεσμοθέτηση διαδικασιών απλής διαβούλευσης, η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, η καθιέρωση δημοψηφισμάτων, η αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συνελεύσεων, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την οικονομική διοίκηση, η ενίσχυση των δομών και των διαδικασιών του συμμετοχικού προϋπολογισμού, η αναβάθμιση του ρόλου των ΟΤΑ κλπ. 

  Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους η Κυβέρνηση στηρίζει την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πουλάκης στάθηκε σε αποφάσεις όπως την απελευθέρωση των προσλήψεων σε υπηρεσίες ΟΤΑ, την επαναφορά υπαλλήλων που ήταν σε διαθεσιμότητα, την εκπόνηση προγραμμάτων χρηματοδότησης ΟΤΑ, την οικονομική στήριξη με τη μορφή έκτακτων χρηματοδοτήσεων Δήμων και Περιφερειών σε άμεσες ανάγκες, τη μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κ.ά. 

  Στη συνέχεια, σχετικά με τη διαδικασία που τηρείται για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης,ενημέρωσε ότι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου έγινε το Φεβρουάριο του 2016 και εντός του παράλληλου προγράμματος. 

  Σύμφωνα με το Άρθρο 5, δημιουργήθηκε επιτροπή 27 μελών για τις ριζοσπαστικές αλλαγές στην τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελούταν από πανεπιστημιακούς, εμπειρογνώμονες και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνέργεια με υποεπιτροπές τουλάχιστον 100 ατόμων. 

  Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, ο οποίος ισχυριζόμενος ότι γίνεται λόγος μόνο για την απλή αναλογική, αποποιήθηκε το ρόλο που του ανατέθηκε. Δηλαδή να συνεισφέρει στην επεξεργασία του νομοσχεδίου.


  Item Reviewed: Παρατείνεται η θητεία των αιρετών – Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 οι Δημοτικές εκλογές; Rating: 5 Reviewed By: forkeratea